Oppositie probeert indexsprong tegen te houden

De oppositiepartijen in de Kamer proberen de goedkeuring van de indexsprong in het parlement te vertragen. Ze vragen onder meer hoorzittingen en een bijkomend advies van de werkgevers en werknemers in de Nationale Arbeidsraad.
Minister van Werk Kris Peeters.

Met de indexsprong wil de regering de concurrentiekracht van de bedrijven aanpakken. Sommigen sectoren klagen over te hoge loonkosten en het concurrentienadeel dat ze tegenover de buurlanden ondervinden.

Vakbonden en oppositie zijn niet te spreken over de maatregel en spreken over een aanslag op de koopkracht van de loontrekkenden en uitkeringsgerechtigden.

In de Kamercommissie Sociale Zaken probeert de oppositie de goedkeuring af te wenden met allerlei middelen. Groenen, socialisten, PVDA, FDF en CDH vragen hoorzittingen met sociale partners of een advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR), een adviesorgaan van diezelfde sociale partners.

Hoogdringendheid

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is dat niet nodig. Hij antwoordde dat het recente sociaal akkoord over de loonontwikkeling werd gesloten met in het achterhoofd de indexsprong. Het wetsontwerp moet hoogdringend worden goedgekeurd omdat in een aantal loongevoelige sectoren, zoals textiel of distributie, er al vanaf april een mogelijk effect is op de lonen.

De meerderheid stemde de vragen voor hoorzittingen of advies weg. "U vraagt niets nieuws. De sociale partners zullen opnieuw zeggen dat ze van mening verschillen", zei Open VLD'er Egbert Lachaert.

PVDA en FDF uitten de vrees dat de regering de indexsprong met de karwats door het parlement wordt gejaagd omdat de regering bij de begrotingscontrole aan het einde van de maand een btw-verhoging zou plannen, die de inflatie in de komende maanden zou doen stijgen. Die opmerkingen werden bij de meerderheid als speculaties afgedaan.

De zitting van de bevoegde Kamercommissie zou heel lang kunnen duren. Indien het wetsontwerp goedgekeurd wordt, moet het nog naar de plenaire Kamer.

Meest gelezen