Pakistan executeert 12 terdoodveroordeelden

In Pakistan zijn 12 terdoodveroordeelden opgehangen. Dat is het grootste aantal terechtstellingen in één dag sinds het moratorium op de doodstraf, dat sinds 2008 van kracht was, door de autoriteiten is opgeheven.
Een familielid bij het lichaam van een van de geëxecuteerden

Het ging om 10 terdoodveroordeelden in verschillende gevangenissen in de provincie Punjab en 2 in de havenstad Karachi, aldus een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die anoniem wil blijven. De veroordeelden waren betrokken bij feiten van doodslag of verkrachting, vaak daterend uit de jaren 1990, of waren veroordeeld door antiterreurrechtbanken.

Pakistan hief het moratorium op de doodstraf gedeeltelijk op na de aanval van talibanstrijders in december op een school in Peshawar, waarbij 154 doden vielen. De doodstraf was toen opnieuw mogelijk voor terrorismezaken. Vorige week is het moratorium volledig opgeheven.Sinds midden december zijn in Pakistan zo 37 veroordeelden terechtgesteld.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zitten momenteel 8.000 terdoodveroordeelden in de Pakistaanse gevangenissen. Van hen hebben ongeveer 1.000 alle juridische middelen uitgeput, aldus de lokale autoriteiten. Islamabad plant de komende week nog meer executies.