Parket onderzoekt "droppen" van meisje bij jeugdrechter

Het Antwerpse parket is een onderzoek gestart naar de artsen en de ziekenhuizen die gisteren een 17-jarig meisje weigerden op te nemen. Daardoor heeft de tiener afgelopen nacht in een politiecel moeten doorbrengen. Het parket is daar niet over te spreken.

Het meisje werd gisteren van het kastje naar de muur gestuurd: door haar psychische toestand werd ze van de jeugdpsychiatrie naar de spoedafdeling van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis overgebracht.

Omdat men daar geen raad met haar wist en de jeugdpsychiatrie het meisje niet weer wilde opnemen, zag men geen andere oplossing dan haar naar de jeugdrechtbank te brengen. 

Omdat het meisje daar smeekte om niet naar de cel te moeten, heeft de jeugdrechter nog overwogen om op de rechtbank te blijven slapen, met de griffier en enkele mensen van de politie. “Maar dan heeft de politie gezegd dat het veiligheidsrisico te groot was”, vertelde pers- en jeugdrechter Christian Denoyelle vanochtend op Radio 2.

Volgens Denoyelle werd het meisje intussen overgebracht naar het gerechtsgebouw en is men druk op zoek naar een oplossing voor haar.

Onderzoek

Intussen is het parket een onderzoek gestart naar de behandelende artsen in de psychiatrische instelling en op de spoedafdeling. "Wij vinden het heel schrijnend te moeten vaststellen dat artsen blijkbaar een heel hulpbehoevende 17-jarige met teddybeer droppen bij de rechtbank”, zegt parketwoordvoerder Ken Witpas.

Er wordt onderzocht of de artsen schuldig verzuim hebben gepleegd en/of geweigerd hebben om hulp te verlenen aan een persoon in gevaar.

“Volgens de procedures”

Het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg zegt in een persbericht dat men volgens de procedures heeft gehandeld.

"ZNA kan niet ingaan op de details van dit particuliere dossier omwille van de privacy van de patiënte, die reeds geruime tijd door het ziekenhuis verzorgd wordt. We wensen wel duidelijk te stellen dat het ziekenhuis conform de procedures voor een dergelijke casus gehandeld heeft."