Prins Harry zegt het Britse leger vaarwel

De Britse prins Harry zet in juni een punt achter zijn militaire carrière. In een mededeling laat hij weten dat hij uitkijkt naar een "nieuw hoofdstuk" in zijn leven. Harry was tien jaar actief in het Britse leger en diende twee keer in Afghanistan.
AFP ImageForum
Harry in 2012 tijdens zijn missie in Afghanistan.

De 30-jarige prins Harry is de vierde in lijn voor de troonsopvolging in Groot-Brittannië. Hij zegt dat hij op een kruispunt staat en een tijdje wil nadenken over zijn verdere beroepskeuze. Het leger verlaten was een "heel zware beslissing", klinkt het. "De ervaringen die ik gehad heb de voorbije tien jaar zullen me mijn hele leven bijblijven."

Harry heeft twee keer gediend in Afghanistan als helikopterpiloot, waar hij mee missies uitvoerde tegen de taliban. De eerste keer was in 2007, de laatste keer in 2012. Zijn allerlaatste opdracht zal Harry in april in Australië vervullen.

Harry, die lang te kampen had met het imago van losbol, gaat zich deze zomer, na zijn afscheid van het leger, inzetten als vrijwilliger voor natuurprojecten in Afrika en voor de begeleiding van veteranen met een beperking in Groot-Brittannië. Wat hij daarna gaat doen, is dus nog onduidelijk.

Het officiële persbericht

AFP ImageForum