Ruth Joos interviewt schrijver Dave Eggers

Vanavond krijgt de Amerikaanse schrijver Dave Eggers de Amnesty International Leerstoel toegewezen van de Universiteit Gent. Hij geeft ook een uitverkochte lezing in de Vooruit. Radio 1-presentatrice Ruth Joos had een gesprek met hem. Beluister het onderaan het artikel.

Dave Eggers houdt een lezing over de organisatie "Voice of Witness" in de Vooruit, maar die is hopeloos uitverkocht. En je zal die ook niet online kunnen volgen, want mijnheer Eggers is niet zo tuk op camera’s.

Eggers kwam met "Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit" de literaire wereld in gekatapulteerd om nooit meer te verdwijnen. Er volgden in indrukwekkend tempo "U zult versteld staan van onze beweeglijkheid", "Wat is de wat?", "Een hologram voor de koning", "Zeitoun", "De cirkel", "Uw vaderen waar zijn zij" en "De profeten leven zij voor eeuwig".

Wereldberoemd

De schrijver is wereldberoemd geworden door "Wat is de wat?". Het verhaal van Valentino Achak Deng (een paar maanden geleden in ons land, te gast in "Reyers Laat"), het onvoorstelbare relaas van één van die zogenaamde Lost Boys, de grote groep jonge kinderen die de oorlog in Zuid-Soedan te voet is ontvlucht. Valentino Achak Deng is intussen minister van onderwijs in Zuid-Soedan.

Ook Zeitoun vond veel weerklank; een waargebeurd verhaal over moslimman Abdulrahman Zeitoun die onterecht is gearresteerd na de orkaan Katrina. Onlangs was er "De Cirkel", een roman over ons leven in en met en door schermen en camera’s.

Er is natuurlijk ook McSweeneys, voor de literaire smaakpapillen, de uitgeverij ven Eggers met prachtige uitgaven en ook een tijdschrift om zowel inhoudelijk als vormelijk duimen en vingers bij af te likken.

Engagement

En door dat alles heen overal en altijd één centraal begrip: engagement. Hij maakt van het begrip geëngageerd schrijver een pleonasme. Zo heeft hij bijvoorbeeld 826 Valencia opgericht, een soort bijlescentrum waar kinderen met anderstalige achtergrond hun huiswerk komen maken, samen met hem of andere schrijvers of mensen die professioneel met de Engelse taal bezig zijn. Het is hem altijd om die 1 op 1-verhouding te doen.

Eggers heeft ook Voice of Witness opgericht, waarover hij vanavond zal spreken in Gent, een organisatie die oral history brengt, mondelinge geschiedenis, van overal in de wereld waar mensenrechten worden geschonden. Dat zijn bijvoorbeeld getuigenissen uit vrouwengevangenissen, uit bezet Palestina, onrecht na 9/11,…

Beluister het interview met Eggers

Over Voice of Witness, de kracht van storytelling, het geloof in taal en de stilte en over journalistiek, fictie en non-fictie kon ik gisteren met Eggers en Mimi Lok, directeur van de organisatie Voice of Witness, praten. Beluister het  interview op de website van Radio 1.