Sabam verliest zaak tegen internetproviders

De auteursrechtenorganisatie Sabam heeft voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg ongelijk gekregen in haar dispuut met de Belgische internet service providers (isp's) Belgacom, Telenet en Voo, en met de Belgische staat. Dat meldt Le Soir.

De Belgische isp's weigeren uit eigen beweging 3,4 procent van de prijs voor een breedbandabonnement te betalen ter compensatie van de auteurs, iets wat Sabam gevraagd had.

Sabam had de internetproviders voor de rechter gedaagd, maar de FOD Economie had de auteursrechtenmaatschappij gevraagd de zaak stop te zetten en de vergoeding voor de providers in te trekken. De rechtbank geeft de FOD nu gelijk.

Volgens de rechtbank zijn telecomoperatoren geen communicatieorganen, maar broodnodige tussenpersonen voor het functioneren van het internet. Zij moeten geen auteursrechten betalen voor content die via hun netwerk verspreid wordt.

Sabam is het niet eens met de uitspraak. De auteursrechtenorganisatie zal volgende week beslissen of ze in beroep gaat tegen de uitspraak of niet.