SP.A wil actie tegen verkeersdoden: "No guts, no safety"

"De cijfers over het stijgend aantal verkeersdoden in Vlaanderen zijn rampzalig", reageert SP.A-parlementslid Joris Vandenbroucke. Volgens hem gaat het niet om een eenmalige dip maar om "een symptoom van een kwalijke tendens". De SP.A'er roept Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op om actie te ondernemen.
Jasper Jacobs

"Aan ambitie ontbreekt het minister Weyts niet, aan ideeën evenmin", aldus Vandenbroucke. Volgens de SP.A-politicus heeft Weyts al heel wat plannen en voorstellen gelanceerd, gaande van een verzekeringsbonus voor bestuurders die zich bijscholen tot mobiele trajectcontroles en een hervorming van de rijopleiding.

"Maar op tafel ligt er vooralsnog niets dat is uitgewerkt", zegt Vandenbroucke. "Het is nu echt tijd voor actie. Tijd om de daad bij het woord te voegen. No guts, no safety", klinkt het. Vandenbroucke spoort de minister aan om nog voor de zomer op de proppen te komen met een nieuw verkeersveiligheidsplan met 0 verkeersdoden als doelstelling.

Het pleidooi van minister Weyts voor de invoering van een rijbewijs met punten, krijgt steun uit SP.A-hoek. "Meer dan 90 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door falend menselijk gedrag. Dat gedrag moet worden aangepakt, zonder taboes en tolerantiemarges. De invoering van het rijbewijs met punten moet het sluitstuk zijn van het verkeersveiligheidsbeleid", aldus Vandenbroucke.

"Samen met de 400 mensen die het afgelopen jaar gedood zijn door het verkeer in Vlaanderen, zijn alle argumenten gesneuveld om het puntenrijbewijs nog langer uit te stellen. Wie niet luisteren wil, moet voelen."