Tobback: "Crombez gevraagd zich niet te vroeg kandidaat te stellen"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback ontkent dat hij John Crombez zou hebben gevraagd om geen kandidaat-voorzitter te zijn. "Ik heb hem een jaar geleden gevraagd om de campagne niet al een jaar op voorhand te laten beginnen", zei Tobback gisteravond in "Reyers laat".

Afgelopen weekend had Crombez in een interview met De Standaard laten vallen dat Bruno Tobback hem gevraagd had om geen kandidaat te zijn bij de voorzittersverkiezingen bij de SP.A. Iets wat de huidige voorzitter meteen tegensprak.

In "Reyers laat" zei Tobback gisteravond dat hij Crombez een jaar geleden alleen gevraagd had om "als hij kandidaat zou zijn, de campagne niet een jaar op voorhand te laten beginnen en zich dus niet in september of oktober al kandidaat-voorzitter te stellen".

Geïnvesteerd

"Ik heb zelf in het verleden nogal wat geïnvesteerd in John Crombez, dus ik heb geen enkel bezwaar tegen zijn kandidatuur", hield Tobback gisteravond vol, "dat is zijn volste recht". "Maar omdat de voorzittersverkiezingen pas in juni worden gehouden, heb ik gezegd dat het niet goed zou zijn voor de partij om zich in september of oktober al kandidaat te stellen. Want dan krijg je een campagne die ongelooflijk lang zal duren. Dan krijg je dit soort toestanden, waar niemand beter van wordt: hij niet, ik niet en vooral onze partij niet."

Hoewel de geruchten over de kandidatuur van Crombez in de herfst al rondgingen, heeft de Oostendenaar uiteindelijk pas eind vorig jaar bekendgemaakt dat hij dit jaar zou deelnemen aan de voorzittersverkiezingen in zijn partij. Tobback vindt dat Crombez dus langer had moeten wachten "en intussen zijn werk had moeten doen".

Geruststellend

Tobback heeft zelf lang gewacht om zijn kandidatuur bekend te maken, pas begin februari. Afgelopen weekend werd bekend dat de huidige voorzitter een flinke achterstand heeft op zijn uitdager. De Leuvenaar kreeg de steun van slechts 47 lokale partijafdelingen, terwijl Crombez 93 afdelingen kon overtuigen.

In "Reyers laat" minimaliseerde Tobback gisteren deze eerste uitslag. "Die cijfers zeggen niet zoveel, omdat dat beslissingen zijn van afdelingsbesturen, dus maar een 1.500 mensen, terwijl we 50.000 leden hebben die individueel mogen stemmen. En we zijn een pak later begonnen met campagne voeren. In minder dan 30 dagen hebben we die 47 afdelingen overtuigd. Een geruststellende prestatie", besloot Tobback.