Venezuela koopt pagina in de New York Times

Venezuela heeft een pagina gekocht in de New York Times. Op de pagina zegt de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, in een brief aan het Amerikaanse volk dat haar land geen "bedreiging" vormt voor de Verenigde Staten. Met de brief hoopt ze de dat Amerikaans president Barack Obama de sancties tegen Venezuela intrekt.
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez

Vorige week beval Obama nieuwe sancties tegen een aantal Venezolaanse functionarissen. Venezuela vormt volgens hem een "buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid" van de VS. In de New York Times gaat Rodriguez daartegen in. "Venezuela vormt geen bedreiging", stelt ze. Daarnaast zegt ze dat Venezuela gelooft in "vrede, soevereiniteit en internationaal recht".

Ze wil dan ook dat Obama de sancties laat vallen. "Nooit eerder in de geschiedenis van onze landen heeft een president van de Verenigde Staten de Venezolanen proberen te besturen via een decreet. Een dergelijke opstelling is tiranniek en imperialistisch en brengt ons terug naar de meest sombere tijden van de relatie tussen de VS en de Latijns-Amerikaanse landen en de Caraïben."

Sinds Hugo Chavez, die in 2013 overleed, in 1999 aan de macht kwam in Venezuela, verloopt de relatie met de VS stroef. Sinds 2010 hebben ze geen ambassadeur meer in elkaars land.

Meest gelezen