Verdachte zuuraanval aangehouden na bekentenissen

De 42-jarige Nederlander die verdacht wordt van de zuuraanval op een poetsvrouw in een Antwerpse Delhaize-winkel, heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Zo heeft hij toegegeven dat hij warenhuisketen Delhaize heeft afgeperst. Over de zuuraanval zelf lost hij niets. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden voor poging tot moord en afpersing.

De zuuraanval gebeurde op 20 februari, een week later werd de verdachte opgepakt in Frankrijk. Tot nu zat hij in een cel in Parijs, vanmiddag leverden de Franse autoriteiten hem uit aan ons land.

De man werd overgebracht naar het parketgebouw in Brussel, waar hij eerst werd verhoord door de federale politie. Daar maakte de man een rustige indruk, maar hij loste niets en beriep zich op het zwijgrecht. Daarna werd hij voorgeleid bij de onderzoeksrechter en daar heeft de verdachte gedeeltelijke bekentenissen afgelegd.

"De onderzoeksrechter heeft al haar kaarten op tafel gelegd en hem geconfronteerd met alle onderzoekselementen waarover ze beschikt", verduidelijkt advocaat Sven Mary. "Mijn cliënt heeft vervolgens gedeeltelijke bekentenissen afgelegd over de afpersing, maar beroept zich voorlopig op zijn zwijgrecht als het over de zuuraanval gaat. Mogelijk zal hij daar later wel een verklaring over afleggen maar het is te vroeg om me daarover uit te spreken. Ook over zijn motieven kan ik voorlopig niet uitweiden."

Mary heeft aan de onderzoeksrechter gevraagd dat een college van deskundigen de geestestoestand van de man zou onderzoeken. "Het lijkt me duidelijk dat zijn geestestoestand zeker vandaag niet normaal is."

Naar de gevangenis van Sint-Gillis

De onderzoeksrechter heeft de man nu aangehouden. Enerzijds voor poging tot moord - het slachtoffer van de zuuraanval raakte levensgevaarlijk gewond - en anderzijds voor afpersing omdat de verdachte warenhuisketen Delhaize had afgeperst.

Intussen is de verdachte overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis. Vrijdag moet hij voor de raadkamer in Brussel verschijnen.