30 jaar "Neighbours": een springplank naar wereldwijd succes

Vandaag is het exact 30 jaar geleden dat de eerste aflevering van "Neighbours" ("Buren") in Australië op de buis kwam. Naast een wereldwijd succes, betekende de serie voor tal van acteurs de start van een glansrijke carrière. Een overzicht.

Russell Crowe

Iedereen kent hem als de ster van "Gladiator" en "A beautiful mind", maar zijn eerste stappen als acteur zette Russel Crowe in "Neighbours". Net de twintig voorbij was hij, toen hij in 1987 vier afleveringen lang de rol van Kenny Larkin speelde, een ex-gedetineerde.

AP2007

Jesse Spencer

Van 1994 tot en met 2000 en nog één keer in 2005 speelde hij 459 afleveringen lang de rol van Bill (Billy) Kennedy in "Neighbours". Later verhuisde hij naar de VS en verwierf hij vooral roem met zijn rol van dokter Robert Chase in de serie "House M.D.".

Chris Hemsworth

Slechts één aflevering was deze blonde god in "Neighbours" te zien. Dat gebeurde in 2002 toen hij als Jamie Kane zijn opwachting maakte. Van 2004 tot en met 2007 was hij te zien in die andere successerie "Home and away". Zijn echte doorbraak volgde in 2011 toen hij de hoofdrol speelde in de epische film "Thor" en hij ook op het witte doek een god werd.

Liam Hemsworth

Vijf jaar na grote broer Chris, kreeg ook Liam Hemsworth een rol in "Neighbours" te pakken. Twee jaar lang speelde hij de rol van Josh Taylor. Het jonge grut kent hem ongetwijfeld het beste als Gale Hawthorne, het personage dat hij vertolkt in de verschillende vervolgfilms op "The hunger games".

AP2013

Holly Valance

Tussen 1999 en 2002 speelde Holly Valance de rol van Felicity Scully in "Neighbours". Later was ze ook nog onder meer als Nika Volek in de serie "Prison break" te zien. Bij ons is Valance vooral bekend als zangeres. Begin de jaren 2000 scoorde ze hits met "Kiss kiss" (een cover van "Simarik" van de Turkse zanger Tarkan) en "Naughty girl".

Guy Pearce

Back to the eighties met Guy Pearce. Tussen 1986 en 1989 speelde hij de rol van Mike Young in "Neighbours". Ook hij maakte een tussenstop bij "Home and away" om vervolgens als acteur op het witte doek door te breken. Zo was hij te zien in onder meer "The adventures of Priscilla, queen of the desert" (1994), "L.A. confidential" (1997), "Memento" (2000), "The hurt locker" (2008) en "The king's speech" (2010).

Natalie Imbruglia

Wie Natalie Imbruglia zegt, denkt in de eerste plaats aan een zangeres en dan vooral aan de vrouw die in 1997 een monsterhit scoorde met het nummer "Torn". Toch was ze enkele jaren eerder nog gewoon Beth Brennan in "Neighbours", een rol die ze speelde van 1992 tot en met 1994.

Margot Robbie

Ze maakt furore in Hollywood, met rollen in de succesvolle pilotenserie "Pan Am" van ABC en in "The wolf of Wall Street" van Martin Scorsese. Binnenkort is ze te zien aan de zijde van onze landgenoot Matthias Schoenaerts in de oorlogsfilm "Suite française". Maar ook de 24-jarige Margot Robbie brak door in "Neighbours". Van 2008 tot 2010 speelde ze Donna Freeman, een personage dat snel heel populair werd.

Jason Donovan

Eén van de meest iconische namen die uit de stal van "Neighbours" voortspruiten, is ongetwijfeld Jason Donovan. Van 1986 tot en met 1989 vertolkte hij het personage Scott Robinson. Later bouwde hij een succesvolle carrière als zanger uit. Hij scoorde hits als "Too many broken hearts" en natuurlijk ook "Especially for you", een nummer dat hij in duet zong met... Kylie Minogue.

AP2008

Kylie Minogue

Een tiener was ze, toen ze in 1986 de rol van Charlene Mitchell in "Neighbours" te pakken kreeg. Het betekende de start van een carrière die van haar een superster met wereldwijd succes zou maken.

Sinds ze de serie in 1988 verliet, heeft ze een schier oneindige reeks megahits gescoord. Van "I should be so lucky" en "The loco-motion" in de jaren 80, over "Confide in me" en "Where the wild roses grow" (in duet met Nick Cave) in de jaren 90, "Spinning around", "On a night like this" en "Kids" (in duet met Robbie Williams) rond de eeuwwisseling tot "Can't get you out of my head", "In your eyes" en "Love at first sight" in de vroege jaren 2000. Later volgden nog hits als "Slow", "I believe in you", "In my arms", "Wow" en "All the lovers".

Meest gelezen