"34 jobs bedreigd door intentie tot collectief ontslag bij ENI België"

Bij het energiebedrijf ENI België zijn vierendertig van de zowat 280 jobs bedreigd door een intentie tot collectief ontslag. Dat melden de vakbonden ABVV en ACV.

De bedreigde jobs bevinden zich vooral bij de ondersteunende diensten in de hoofdzetel in Brussel, zoals ICT, boekhouding en communicatie. Het bedrijf wil die activiteiten namelijk overbrengen naar Italië, de thuisbasis van ENI.

De intentie tot collectief ontslag werd enkele weken geleden al aangekondigd. "Tot nu toe is het nieuws intern gebleven, maar we hebben ervoor gekozen om het toch naar buiten te brengen omdat de directie zich niet aan de sectorale regels houdt", zo zegt Jan Van Wijngaerden, federaal secretaris van ABVV-Gazelco.

Die regels schrijven namelijk voor dat er in eerste instantie binnen het bedrijf gezocht moet worden naar mogelijke oplossingen voor alle betrokkenen, bijvoorbeeld door het insourcen van activiteiten die nu nog worden uitbesteed.

"Ons doel is om via overleg het aantal mensen dat door de intentieverklaring getroffen wordt tot nul te herleiden, zegt Jurgen Geeroms van ACV. "We rekenen daarvoor vooral op een regeling voor vrijwillig vertrek en een oplossing voor de 55-plussers."

Bij ENI zelf kon vanavond niemand gecontacteerd worden.