"Dreigplasser" niet welkom in Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft gelijk gekregen van de rechter. Het museum had de Nederlandse kunstenaar Rob van Koningsbruggen de toegang ontzegd, nadat hij had gedreigd om in het museum tegen een portret van Osama Bin Laden van Marlene Dumas te plassen.

De Nederlandse kunstenaar Rob van Koningsbruggen stuurde in 2012 verschillende mails naar het Stedelijk Museum waarin hij zijn plannen om "met een welgemikte urinestraal een werk van Marlene Dumas te verbeteren" uit de doeken deed.

De kunstenaar wou een portret van Osama Bin Laden van Dumas beplassen. Hij stelde ook voor om een urinoir te plaatsen tegenover het doek bij de heropening van het Stedelijk Museum in 2012.

Van Koningsbruggen uitte het dreigement nadat hij niet was uitgenodigd voor de heropening van het prestigieuze museum in Amsterdam. Het Stedelijk Museum heeft verschillende werken van Van Koningsbruggen in de collectie.

Het Stedelijk Museum overwoog om Van Koningsbruggen dit jaar opnieuw toe te laten tot het museum met een proeftijd van een jaar. Toen de kunstenaar opnieuw dreigde met een interventie, werd beslist om hem niet toe te laten.

Van Koningsbruggen stapte naar de rechter om de beslissing ongedaan te maken, maar kreeg ongelijk. De rechter oordeelde dat het museum terecht het risico niet wil nemen dat er kunstwerken beschadigd worden.