"Het deed me 2 keer nadenken, nu zou ik er geen meer kopen"

Een wapenwinkel opent de deuren in hartje New York. De interesse van de wapenminnende Amerikanen is groot. Toch wandelen ze een voor een de winkel buiten, zonder wapen onder de arm en mét de overtuiging om geen wapen meer te kopen. Hoe is dat kunnen gebeuren?
  • "Ik was behoorlijk van mijn melk toen ik de geschiedenis van die wapens zag." 
  • "Ze deden mij twee keer nadenken, nu zou ik geen wapen meer kopen."
  • "Het is een van onze rechten, maar mijn mening is helemaal veranderd. Ik voel mij niet meer veilig met een wapen."
  • "Je wil de Wall Mart-zaak niet zijn."

Vier getuigenissen, vier klanten. Allemaal waren ze een wapenwinkel binnengestapt in hartje New York. Allemaal wilden ze een vuurwapen kopen. Na het bezoek aan de winkel is hun mening volledig gekeerd. En dat heeft te maken met de "geschiedenis" van hun favoriete wapen.

De winkel die ze zijn binnengestapt, is dan ook geen echte wapenwinkel. Het is een ruimte die met wapens en verborgen camera's is gevuld. De beelden worden vervolgens gebruikt in een ontradingscampagne om het dragen van wapens tegen te gaan.

Hoe wordt hen het wapen uit het hoofd gepraat?

Simpel, geïnteresseerden krijgen behalve het wapen ook de "geschiedenis" ervan in handen. Zo weten ze meteen dat een jongen van negen eenzelfde soort wapen heeft gebruikt om per ongeluk zijn moeder dood te schieten. Of dat met het wapen een bloedbad werd aangericht op school.

De verborgen camera's registreren makkelijk de verwondering van de geschrokken kopers.

Julia Wyman van States United To Prevent Gun Violence - de organisatie die het filmpje heeft gemaakt - is tevreden met het resultaat. "Ons doel is om mensen die een vuurwapen willen kopen, bewustwording bij te brengen. Ze moeten weten wat de risico's kunnen zijn van een wapen te dragen."

Nog volgens Wyman is het een misvatting te geloven dat het veiliger is om een wapen te dragen. "Het risico op moord en zelfmoord neemt toe. Met deze campagne willen we alle feiten op een rijtje zetten, zodat mensen een weloverwogen keuze maken. Koop ik een wapen, of niet?" 

VIDEO: Binnen mét wapendroom, buiten zonder