"Pas achteraf besef je waaraan je bent ontsnapt"

Josefa Timperman uit Heverlee bevond zich in het Bardo-museum in Tunis waar vanmiddag een aanslag is gepleegd. "Ineens hoorden we geweerschoten en moesten we heel stil zijn", zegt ze. "Pas achteraf besef je waaraan je bent ontsnapt."

Josefa Timperman uit Heverlee was samen met enkele andere toeristen net aangekomen in het museum. "We kregen uitleg van onze Franse gids en ineens hoorden we geweerschoten", zegt ze. "De gids zei eerst dat er niets aan de hand was, maar meteen hoorden we opnieuw geweerschoten. Nu veel dichter bij ons." De mensen van het museum vertelden Josefa en de andere toeristen om stil te zijn.

"Er is dan iemand van het museum in ons zaaltje gekomen en die heeft de deur op slot gedaan. We moesten ook op de grond blijven liggen." Intussen gingen twee erg lange uren voorbij waarbij er regelmatig schoten gelost werden. "We wisten helemaal niet wat er gebeurde", zegt ze voort.

Daarna zijn ze uiteindelijk bevrijd door de Tunesische politie. "Ze dachten eerst dat ook wij terroristen waren. Ik zag de angst in hun ogen. Toen ze zagen dat we toeristen waren, hebben ze ons bevrijd." Josefa werd samen met de anderen via een keldertrap naar buiten gebracht en kreeg toen pas te horen wat er allemaal gebeurd was.

"Op de bus naast mij zat een Chinees meisje waarvan haar zus net door het hoofd was geschoten. Een andere vrouw vertelde dat haar man een kogel in zijn knie had gekregen. Nog een andere vertelde dat zijn vrouw was neergeschoten", zegt ze. "Het is pas achteraf dat je beseft waaraan je ontsnapt bent."