"Vlaamse Spice Girls" in een zedig jasje zijn monsterhit

K3 is eind de jaren 90 opgericht door Niels William. Het meidentrio maakte furore tijdens de preselecties voor het Eurovisiesongfestival op Eén in 1999. Drie jaar later nam Studio 100 de groep over van William en groeide de groep uit tot een mediafenomeen in Vlaanderen en Nederland. De groep scoorde niet alleen hits. K3 maakte ook succesvolle films, zaalshows en televisieprogramma's. De merchandising van de band op allerhande producten loopt ook als een trein.

K3 werd eind de jaren 90 opgericht door zanger en producer Niels William. De jonge zangeressen Karen Damen, Kristel Verbeke en Kathleen Aerts debuteerden in 1998 met de single "Wat ik wil". Een jaar later volgde de grote doorbraak met het optreden van K3 in de preselecties voor het Eurovisiesongfestival op Eén met "Heyah mama".

Marcel Vanthilt maakte tijdens de show net geen brandhout van K3. Hij omschreef de zangeressen als "fijne vleeswaren", maar vond ze niet geschikt om ons land te vertegenwoordigen op de grootste liedjeswedstrijd in Europa.

Dat belette niet dat "Heyah mama" uitgroeide tot een grote hit in Vlaanderen. Daarna volgde succes met nummers als "Alle kleuren", "Tele-Romeo", "Verliefd" en "Oya Lélé". K3 werd ook gretig opgepikt in Nederland.

Studio 100 zag brood in K3 en nam de groep in 2002 over van Niels William. Studio 100 ontwikkelde met veel succes een strategie om K3 als merk in de wereld te zetten. De groep was veel meer dan een louter muzikaal succes. Er werden zaalshows, televisieprogramma's, films en zelfs een K3-museum ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de band opgezet.

Kathleen Aerts houdt het na tien jaar voor bekeken

In 2009 maakte Studio 100 op een persconferentie bekend dat Kathleen Aerts na tien jaar uit K3 zou stappen. Het vertrek van de blonde zangeres betekende niet het einde van K3, maar zorgde voor een nieuwe impuls.

In de talentenjacht "K2 zoekt K3" gingen VTM en de Nederlandse zender SBS 6 op zoek naar een opvolger voor Kathleen Aerts. In het najaar werd de Nederlandse zangeres Josje Huisman uitgeroepen tot winnaar van de talentenjacht. Josje werd de nieuwe lieveling van de K3-fans.

De komst van de Amsterdamse zangeres Josje Huisman genereerde heel wat aandacht voor de groep. Huisman kwam ook verschillende keren in de gespecialiseerde media met haar rebelse karakter en haar liefdesleven.

Na 16 jaar stopt de meidengroep er dus mee in de huidige vorm. In een televisieprogramma zal dit najaar gezocht worden naar drie nieuwe zangeressen.