"We voelen nu al de gevolgen voor komend seizoen"

Niet alleen de bibliotheken, ook de culturele centra maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Vanaf volgend jaar zullen ook de middelen voor de cultuurcentra helemaal in handen van de lokale besturen komen. "We voelen nu al de gevolgen voor volgend cultuurseizoen", zegt acteur Daan Hugaert.
© VRT JAN VAN GELDER

Net als de bibliotheken maken ook de culturele centra deel uit van het Decreet Lokaal Cultuurbeleid, dat op 1 januari 2016 wordt aangepast. De financiële middelen van de Vlaamse overheid gaan rechtstreeks naar het Gemeentefonds in plaats van naar de culturele centra zelf. Niet alleen de cultuurcentra, ook theatermakers vrezen voor de nieuwe gang van zaken.

Daan Hugaert, bekend van de televisieserie "Thuis" en daarnaast ook theatermaker, sprak over zijn bezorgdheid in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Ik ben zeker ongerust als kleine speler op de theatermarkt”, zegt Hugaert. “Ik merk nu al een verschil op het gebied van verkochte voorstellingen in vergelijking met vorig jaar.”

"Handschoen in de ring"

Hugaert geeft toe dat hij als bekend gezicht meer kans heeft om te overleven dan andere, minder bekende theatergezelschappen. "Collega’s durven momenteel geen voorstellingen meer op te starten omdat ze te veel verlies zouden lijden als er te weinig bezoekers komen kijken”, zegt hij.

Minister Gatz beloofde eerder al dat hij de cultuursector van nabij zal monitoren en binnen twee jaar zal ingrijpen waar nodig, maar dat is volgens Hugaert te traag. “De crisis in de cultuursector is al meer dan een half jaar bezig. Als er nog twee jaar gewacht wordt, kan ik even goed nu al de handschoen in de ring werpen.”