Britse pond niet langer rond, wel twaalfhoekig

Het muntstuk van 1 pond zal nooit nog hetzelfde zijn. Het stuk zal in de toekomst namelijk twaalfhoekig zijn en niet langer rond, zoals vandaag. De Royal Mint hoopt hiermee vooral namaak te stoppen.

"Het nieuwe stuk van 1 pond ontwerpen was een prachtige kans om een blijvende erfenis na te laten op wat de veiligste munt op de hele wereld zal zijn", zei minister van Financiën George Osborne bij de voorstelling.

Op de kopzijde is de Britse koningin Elizabeth in profiel te zien, zoals op de andere Britse munten. De muntzijde werd ontworpen door de 15-jarige David Pearce. Zijn ontwerp won in de wedstrijd om een "symbool voor Groot-Brittannië" te tekenen. Pearce plaatste een roos, een prei, een distel en de "shamrock" -de symbolen van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland- binnen een kroon.

Zilver en goud

De Royal Mint hoopt met het nieuwe ontwerp vooral namaak tegen te gaan. Geschat wordt dat momenteel zo'n 45 miljoen valse munten in omloop zijn. Dat is zo'n 3 procent van alle 1 pond-stukken.

In de loop van 2017 wordt het nieuwe stuk, gemaakt uit zilver en goud en met de laatste antinamaaktechnologie van de Royal Mint, geïntroduceerd.