Coalitiepartijen VVD en PvdA verliezen fors in Nederland

Het lijkt erop dat VVD en vooral PvdA een groot verlies moeten incasseren bij de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland. Dat blijkt uit exitpolls die na het sluiten van de stembureaus zijn bekendgemaakt.
AP2012
Diederik Samsom (kopman van de PvdA) en premier Mark Rutte.

Om 21 uur zijn in Nederland de stembureaus van de Provinciale Statenverkiezingen dichtgegaan. Het gaat dan wel om lokale verkiezingen, toch hebben ze een groot nationaal belang. Het zijn immers de verkozenen van de Nederlandse provincies die de leden van de Eerste Kamer (de term die de Nederlanders aan hun Senaat geven) aanduiden.

Officiële resultaten zijn er nog niet, maar exitpolls geven wel al een indicatie over welke richting het uitgaat. De regeringspartijen VVD en PvdA verliezen zoals verwacht fors. VVD strandt op 15,8 procent van de stemmen (-3,8 procent), goed voor 12 zetels (-4) in de Eerste Kamer. De PvdA moet een nog groter verlies slikken: de partij haalt 10 procent (-7,3 procent) en houdt nog 8 zetels over (-6).

CDA en D66

Het CDA rijft 15,5 procent van de stemmen binnen (+1,4 procent) en kan op 12 zetels in de Eerste Kamer rekenen (+1). Daarmee zijn de christendemocraten even groot als de VVD van premier Mark Rutte. Ook D66 kan juichen: de partij haalt 12,3 procent (+3,9 procent), goed voor 10 zetels (+5).

Regeringspartijen VVD en PvdA verliezen samen dus liefst 10 zetels in de Eerste Kamer, op basis van deze voorlopige én niet-officiële resultaten. Ook vóór deze verkiezingen hadden ze in de Eerste Kamer al een minderheid van de zetels en moesten ze voor elk wetsvoorstel op zoek naar steun uit de oppositie. Die minderheid wordt nu nog kleiner. Kan premier Rutte nog meer oppositiepartijen overtuigen om zijn regering te steunen? Of komt het voortbestaan van de regering in het gedrang?

De extreemrechtse partij PVV van Geert Wilders boekt een licht verlies. De partij kan rekenen op 10,8 procent van de stemmen (-1,6 procent) en gaat van 10 naar 8 zetels. De uiterst linkse partij SP gaat er dan weer op vooruit. De partij haalt 12,3 procent (+2,1 procent) en wint twee zetels (van 8 naar 10).