Commissie keurt na 15 uur indexsprong goed

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vanochtend om 5 uur de artikels goedgekeurd van het wetsontwerp dat de indexsprong invoert. De zitting duurde maar liefst 15 uur.

De oppositie verzette zich fel tegen de indexsprong, die symbool staat voor de sociale onvrede sinds het aantreden van de regering-Michel. De socialisten, groenen en het CDH dienden meerdere amendementen in. De PS eiste de meeste spreektijd op bij het zogenoemde filibusteren.

De regering wil dat de wet in werking treedt op 30 maart. Zo wordt vermeden dat de spilindex in sommige sectoren wordt overschreden in april, zoals in de textiel- en de distributiesector. De regering wil ook vermijden dat sommige werknemers dit jaar wel een geïndexeerd loon krijgen en andere niet.

Lange weg

Het wetsontwerp moet nog een lange weg afleggen in het parlement, want de oppositie eiste een tweede lezing. Dat neemt tien dagen in beslag, als geen behandeling bij hoogdringendheid wordt gevraagd.

De meerderheid moet die vraag morgen stellen in de plenaire vergadering. Zo kan de termijn in principe teruggebracht worden tot vijf dagen. De oppositiepartijen zijn ook van plan om de Raad van State om advies te vragen, zodat de stemming extra vertraagd wordt.

Huurprijzen

Tijdens de zitting maakte vicepremier Kris Peeters (CD&V) ook bekend dat volgens de Raad van State zowel de regio's als het federale niveau bevoegd zijn voor de huurprijzen.

Maar op de vraag of er in de commissie nog een tekst zou komen over de omstreden indexering van de huurprijzen, antwoordde Peeters negatief: "Nu niet." Dus moet die discussie nog binnen de regering gevoerd worden.

Meest gelezen