Crombez ging boekje niet te buiten in zaak van familiaal geweld

John Crombez, kandidaat-voorzitter én Vlaams fractieleider van de SP.A, gaat volledig vrijuit voor zijn tussenkomst bij een jeugdrechter in een zaak van familiaal geweld. Dat heeft de deontologische commissie van het parlement geoordeeld. Persmagistraat Theo Byl van de rechtbank van Antwerpen reageert misnoegd.

Dag op dag een maand geleden heeft een Mechelse jeugdrechter een telefoontje gekregen van John Crombez in verband met een zaak van intrafamiliaal geweld. Twee broertjes van Kroatische origine waren door hun grootouders meegenomen naar Kroatië om hen tegen hun agressieve vader te beschermen. Omdat de grootouders dreigden te worden beschuldigd van ontvoering, dreigden de kinderen weer bij hun vader terecht te komen.

Dat laatste is uiteindelijk verhinderd door de jeugdrechter, maar het was niet duidelijk of dit kwam door het telefoontje van Crombez. Ze maakte wel een proces-verbaal op van de informatie die ze van Crombez heeft gekregen. Dat pv kwam terecht bij het hof van beroep van Antwerpen, en de voorzitter van het hof heeft daarover een brief aan Jan Peumans geschreven, de voorzitter van het Vlaams Parlement.

De deontologische raad van het Vlaams Parlement heeft zich vanmorgen gebogen over de zaak en oordeelt dat Crombez zijn boekje niet te buiten is gegaan. Volgens de raad heeft hij zijn politieke invloed niet misbruik om een magistraat te beïnvloeden, maar heeft hij gewoon een burger geholpen met zijn contacten bij de administratie en het gerecht. Crombez gaat over de hele lijn vrijuit.

De zaak kwam erg ongelegen voor de socialist. Hij zit immers in volle campagne voor het voorzitterschap van zijn partij.

"Het kan niet dat een politicus een rechter belt"

De beslissing van de deontologische raad kan op weinig begrip rekenen bij Theo Byl. Hij is de persmagistraat van de rechtbank van Antwerpen. "Ikzelf noch mijn collega's zullen er ooit mee akkoord gaan dat iemand zich in een zaak mengt die hangende is bij de rechtbank, of dat nu een politicus of een gewone burger is", zegt hij. "Zelfs met de beste bedoelingen kan het niet dat een politicus een rechter belt. Als we die weg inslaan, zetten we onze onafhankelijkheid op het spel."