Cruises naar Noord-Europa winnen terrein in België

Vorig jaar hebben 73.000 Belgen hun vakantie doorgebracht op een cruiseschip. Dat zijn er 4.000 meer dan in 2013, zo blijkt uit de cijfers van sectororganisatie Cruise Lines International Association (CLIA). Vooral de cruises in Noord-Europa zijn in opmars.

Meer dan de helft (37.000) van de Belgische cruisereizigers koos vorig jaar voor de Middellandse Zee of de Zwarte Zee. Dat is opvallend minder dan de 41.000 van 2013. Volgens de sector is de verklaring dat de rederijen schepen verplaatst hebben naar andere regio's. Dit jaar zal de regio weer groeien omdat nieuwe schepen ingezet worden, luidt het.

De Belgische groei komt voornamelijk van de cruises in Noord-Europa. Die waren goed voor 17.000 vakantiegangers of een aandeel van 23 procent op de Belgische markt. "Voor Scandinavië is veel promotie gevoerd", zegt marketingverantwoordelijke Heidi Gobert van CLIA Belgium & Luxembourg. Zij ziet nog veel potentieel voor cruisereizen in België, want in vergelijking met andere landen kiezen relatief weinig Belgische vakantiegangers voor een cruise.

Duitsers zijn koplopers

Op Europees niveau valt op dat Duitsland de koppositie in aantal cruisereizigers overneemt van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Vorig jaar brachten 1,8 miljoen Duitsers hun vakantie op het water door, tegen 1,6 miljoen Britten en Ieren. De Italiaanse markt komt op de derde plaats, met 842.000 reizigers.

De hele Europese cruisemarkt was in 2014 goed voor een recordaantal van 6,4 miljoen vakantiegangers.