Dertien procent meer overnachtingen in Gentse winteropvang

De Gentse winteropvang telde afgelopen winter ruim dertien procent meer overnachtingen dan het jaar daarvoor. De nood stijgt en de toeleiding kwam veel sneller op gang dan vorige jaren, zo blijkt uit een evaluatie van het OCMW Gent.

Er werden tussen 1 december 2014 en 15 maart van dit jaar 10.732 overnachtingen genoteerd, in de winter 2013-2014 waren er dat 9.442. "We merken een grotere nood en de extra capaciteit is ook veel sneller benut geworden dan de afgelopen jaren", verduidelijkt de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). "De toeleiding kwam veel sneller op gang."

 

Gemiddeld 102 bedden bezet

In Gent kunnen daklozen het jaar door 5 op 14 dagen een bed reserveren, in de winteropvang valt die limiet weg. 's Winters zijn er ook veertig extra bedden, wat de capaciteit op 105 brengt. Gemiddeld waren er tijdens de wintermaanden 102 bedden bezet. Opvallend, er maakten 713 verschillende personen gebruik van de nachtopvang. "En dat cijfer houdt geen rekening met vele andere dak- en thuislozen die een andere oplossing hebben, zoals een verblijf in een kraakpand," merkt Coddens op.

Er werden in 32 nachten na 22 uur mensen geweigerd, volgens het OCMW ging dat telkens om enkele personen, vorig jaar werden er in 34 nachten mensen geweigerd. "We voldoen dus grotendeels aan de nood die er is", besluit Coddens.

Winter 2015-2016

Voor de winter van 2015-2016 onderzoekt het OCMW Gent twee locaties om de veertig extra bedden voor winteropvang onder te brengen, omdat de site van het AZ Jan Palfijn een andere bestemming krijgt.

Dak- en thuislozen kunnen in Gent het hele jaar door terecht in Nieuwland (40 bedden) en Huize Triest-Gemeenschapshuis Tabor (25 bedden).

Meest gelezen