Dodelijke injectie voor 74-jarige met mentale beperking

In de Amerikaanse staat Missouri is afgelopen nacht de 74-jarige Cecil Clayton geëxecuteerd voor een moord die hij in 1996 pleegde. Er is heel wat ophef over ontstaan, want Clayton had na een ongeval de mentale capaciteiten van een 10-jarige.

Om 21.13 uur gisterenavond is Cecil Clayton (74) geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Clayton was ter dood veroordeeld voor de moord op een politieagent in 1996, maar volgens verschillende psychiaters bezat de man de mentale capaciteiten niet om in te schatten wat hij had gedaan. Lichamelijk was hij een 74-jarige man, maar mentaal was hij amper een kind van 10.

Na een ongeval begin jaren 70 was hij immers door een hoofdletsel zo'n 8 procent van zijn hersenen verloren, vooral in de frontale hersenkwab. Niet onbelangrijk, want dat deel van de hersenen is vooral belangrijk voor veel psychische functies, zoals impulsbeheersing en beoordelingsvermogen. Zaken die het volgens zijn advocaten lieten afweten toen hij in 1996 de moord pleegde.

"Cecil Clayton had letterlijk een gat in zijn hoofd", zegt zijn advocate Elizabeth Unger Carlyle aan het Amerikaanse persagentschap Associated Press. "Hem executeren zonder hiermee rekening te houden is niet alleen een schending van de grondwet, maar ook een grove schending van de menselijke waardigheid. De wereld is niet veiliger geworden nu Clayton is geëxecuteerd."

Met dat laatste zijn alvast de nabestaanden van de vermoorde politieagent het niet eens. "Er is afgelopen nacht geen onschuldige man geëxecuteerd", zegt de broer van de agent. "Hij moet de gevolgen dragen van wat hij heeft gedaan. We weten dat we hiermee onze broer niet terugkrijgen, maar het is een geruststelling dat er nu een slechte mens minder op deze planeet rondloopt."

De zaak heeft heel wat ophef veroorzaakt, want het is al ruim een decennium verboden om mensen met een mentale beperking te executeren. In het geval van Clayton achten de rechters het onvoldoende bewezen dat hij zich niet bewust was van de daden die hij pleegde. In januari nog lokte een soortgelijke executie in de staat Georgia een golf van protest uit. Ook toen vond de rechter dat er onvoldoende bewijs was om een zwakbegaafde man niet te executeren.