Duits echtpaar vereffent persoonlijk aandeel oorlogsschuld aan Griekenland

Een Duits echtpaar heeft de burgemeester van de Griekse stad Nauplion een cheque van 875 euro overhandigd. Ze vertelden hem dat het bedrag neerkomt op hun persoonlijke aandeel in de schuld uit WO II die Duitsland Griekenland nog verschuldigd zou zijn.

Het is een argument dat de nieuwe Griekse regering onder leiding van Alexis Tsipras al meermaals heeft aangehaald in haar strijd met de andere landen van de eurozone en dan vooral met Duitsland over besparingen en schuldafbouw: Duitsland zou Griekenland nog steeds een aanzienlijk bedrag aan herstelbetalingen verschuldigd zijn voor geleden schade tijdens WO II. Bovendien werd Griekenland in 1942 tot een lening aan nazi-Duitsland gedwongen en zag het dat geld nadien nooit meer terug. Volgens de Grieken gaat het om een bedrag van 11 miljard euro.

Duitsland heeft altijd volgehouden dat Griekenland met deze redenering oude koeien uit de sloot haalt en dat de kwestie juridisch al lang is afgehandeld met verschillende verdragen.

"We zijn beschaamd over de arrogantie van onze media en regering"

Een Duits echtpaar denkt daar duidelijk anders over, zo blijkt uit de symbolische daad die het enkele dagen geleden stelde. Nina Lange en Ludwig Zaccaro klopten bij het stadhuis van Nauplion op de Peloponnesos aan met een cheque van 875 euro voor de burgemeester.

Op basis van hun eigen berekeningen waarbij ze nagingen hoeveel elke Duitse staatsburger op tafel zou moeten leggen om de totale Duitse oorlogsschuld aan Griekenland te vereffenen, kwamen ze tot de conclusie dat dit bedrag neerkomt op hun persoonlijke aandeel.

"Wij houden van Griekenland en van de Griekse gastvrijheid", vertelden ze erbij. "We zijn beschaamd over de arrogantie die onze media en onze regering tonen ten opzichte van Griekenland. We dachten: Duitsland moet Griekenland ooit eens terugbetalen. Daarom hebben we deze symbolische daad willen stellen." De burgemeester heeft hun bijdrage aan een gemeentelijke organisatie geschonken die zich inzet voor de armen.