Duitse rechtbank verbiedt Uber in het hele land

Een Duitse rechtbank heeft een verbod in heel het land opgelegd op de omstreden taxidienst Uber. Die overtreedt de regels rond licenties voor personenvervoer, besliste de rechter.

De rechtszaak in Frankfurt werd aangespannen door Taxi Deutschland en is een van verschillende zaken die de taxisectorverenigingen en lokale autoriteiten in heel Duitsland gestart zijn tegen Uber. Vorig jaar had de rechtbank een tijdelijk verbod bevolen tegen UberPop.

Uber ligt met zijn service UberPop in heel wat landen in de clinch met de taxisector. Zo betoogde op 3 maart een zevenhonderdtal taxibestuurders in Brussel tegen het nieuwe Brusselse taxiplan, waarbij ook Uber toegelaten wordt.

Uber laat weten stappen te zullen zetten tegen het oordeel van de Duitse rechter, dat "ingaat tegen de Europese regels", en de dienst te zullen blijven aanbieden. Uber heeft drie weken de tijd om tegen de uitspraak beroep aan te tekenen.

Huiszoekingen in Frankrijk en België

In Frankrijk vond gisteren nog een huiszoeking plaats op het hoofdkantoor van Uber in Parijs. Daarbij werden meer dan 20 politiemensen ingezet, zo bericht de zender France Info op zijn website. De huiszoeking maakt er deel uit van een reeds langer durend onderzoek tegen Uber.

Op 12 maart werd ook in het Brusselse kantoor van Uber al een huiszoeking uitgevoerd. De lokale autoriteiten bij ons voeren een onderzoek of de praktijken van de taxidienst in overeenstemming zijn met de Belgische wet.