Galant "teleurgesteld en boos" over stakingsaanzegging ASTB

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) reageert boos en teleurgesteld op de beslissing van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) om de stakingsaanzegging van 31 maart en 1 april te behouden. "Het land stilleggen voor een ander premiesysteem en een baremaherziening, is totaal onevenredig."

Galant noemt de houding van het ASTB, een niet-erkende maar wel vergunde organisatie, onverantwoord. "De regering werkt momenteel aan een moderniseringsplan om van de NMBS een performant bedrijf te maken. Dat in het belang van de werknemers, de klanten en de belastingbetalers", aldus de minister, die daarvoor naar eigen zeggen nauw samenwerkt met de twee spoorbedrijven.

Minister Galant herhaalt dat dialoog de enige oplossing kan zijn. Ze roept de NMBS en het ASTB ook op het sociaal overleg opnieuw alle kansen te geven.

Volgens Galant zijn de voorstellen van het autonoom syndicaat samen goed voor 40 miljoen euro op jaarbasis.