Helft minder mensen wachten thuis met enkelband op proces

Het aantal mensen dat in afwachting van een proces met een enkelband thuiszit, is de afgelopen maand zo goed als gehalveerd. Dat schrijft Le Soir en is bevestigd aan VRT Nieuws. Die sterke daling heeft alles te maken met een uitspraak van het Hof van Cassatie, dat vorige maand oordeelde dat mensen met thuisdetentie kunnen vrijkomen door een fout in de wet.

Verdachten van een misdrijf zitten in afwachting van hun proces en een uitspraak door de rechter in voorlopige hechtenis in de gevangenis. Sinds vorig jaar kan die voorlopige hechtenis ook thuis worden uitgezeten, mits het dragen van een enkelband. De verdachte mag daarbij het huis niet verlaten, ook niet voor een uur. Die maatregel kwam er vooral om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken.

Het aantal mensen dat met een enkelband wacht op zijn proces, is de afgelopen maand sterk gedaald: van zo'n 60 naar 30 in Vlaanderen. Dat komt door een uitspraak van het Hof van Cassatie, midden vorige maand. Toen werd duidelijk dat tientallen personen met thuisdetentie eventueel kunnen vrijkomen, door een fout in de wet.

"De daling kunnen we inderdaad wellicht linken aan de uitspraak van het Hof van Cassatie. Heel wat magistraten wachten met het nemen van nieuwe beslissingen zolang het wetgevend kader niet helemaal op punt staat", zegt Liesbeth Wyseur van de Justitiehuizen aan VRT Nieuws.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft eerder al aangegeven de wet snel te willen aanpassen. "We verwachten dat de cijfers opnieuw zullen stijgen als het wetgevend kader opnieuw volledig is", besluit Wyseur.