Kris De Bruyne viert 65e verjaardag met boek

Zanger en muzikant Kris De Bruyne wordt vrijdag 65 en dat heeft hij in het Antwerpse Zuiderpershuis gevierd met de voorstelling van het boek "In essentie". Dat is geen biografie geworden, maar De Bruyne vertelt er wel hoe en waarom hij aan songwriting doet. Verder is het boek doorspekt met een selectie van 75 van zijn liedjesteksten.

De Bruyne vertelde dat hij zijn 65e verjaardag eigenlijk had willen vieren met een sabbatjaar, maar uitgeverij Lannoo overtuigde hem om daarvan af te zien. "Ze zegden me dat het hoog tijd was dat een Vlaamse artiest eens zou vertellen hoe de achtergrond van zijn songs in elkaar zit", aldus De Bruyne. "Ik ben trots dat ze na veel verbeterwerk met dit resultaat naar buiten zijn kunnen komen."

Volgens Lannoo is het boek, dat als ondertitel "Songs en andere bekentenissen" meekreeg, niet bedoeld om "het mysterie Kris De Bruyne" te ontrafelen, maar wel om "een tipje op te lichten van zijn inspiraties".

De Bruyne snijdt onderwerpen als live optreden, religie en "vrouwen en andere geneugten" aan en beschrijft de invloed van illustere voorbeelden als Bob Dylan en Randy Newman.

"Thuis schrijf en componeer ik nooit", vertelt hij ook. "Als er een nieuwe plaat gemaakt moet worden, zoek ik de stilte en de eenzaamheid op." Of nog: "Ik moet heel verre uitzichten hebben, over een meer, de zee, een bos in het dal, waar ik mijn blik lang op kan laten rusten."

Kris De Bruyne zat vorige week nog in "Reyers Laat":

Meest gelezen