Minstens 19 doden bij aanslag in Bardo-museum in Tunis

In Tunesië hebben gewapende mannen het nationale museum Bardo aangevallen. Volgens de jongste berichten zijn daarbij 19 mensen omgekomen, onder wie 17 toeristen. Eén Belg raakte gewond, maar is niet in levensgevaar.

Vanmiddag hebben enkele met kalasjnikovs bewapende mannen het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis bestormd. Ze namen een bus vol toeristen onder vuur en gijzelden nadien een aantal mensen binnenin het museum.

De politie heeft het museum uiteindelijk bestormd om een einde aan de gijzeling te maken. Over het aantal doden bestaat nog steeds enige onduidelijkheid, te meer omdat de Tunesische autoriteiten al verschillende keren andere cijfers hebben bekendgemaakt.

De Tunesische premier Habib Essid verklaarde eerst dat in totaal 19 mensen zijn gedood. Dat aantal liep vervolgens op tot 22, zo meldde het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Minstens 42 mensen raakten gewond.

Ook over het aantal toeristen onder de dodelijke slachtoffers circuleren verschillende cijfers. Eerst ging het om 17 toeristen. Dat aantal steeg even tot 20 om uiteindelijk weer naar 17 te worden verlaagd.

Over de identiteit van de slachtoffers heerst onduidelijkheid. Het zou volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken om Zuid-Afrikanen, Fransen, Polen en Italianen gaan. Spanje en Colombia spreken ook nog van twee Spaanse en twee Colombiaanse burgers bij de dodelijke slachtoffers. Vanavond maakt premier Essid tevens melding van Japanse slachtoffers.

De politie heeft ook twee daders doodgeschoten. De Tunesische overheid sluit niet uit dat verschillende andere daders konden ontkomen.

Eén Belg gewond

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bevinden zich Belgen onder de gewonde toeristen. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat één Belg gewond is geraakt. Zij of hij is evenwel niet in levensgevaar. Over het lot van eventueel andere Belgische gewonden kan Buitenlandse Zaken voorlopig niks zeggen.

Touroperators Thomas Cook en Jetair hebben alvast geen excursies voor Belgen in Tunis georganiseerd. Wel tellen die samen 1.200 Belgische toeristen in het land, maar die zitten vooral in hotels aan de stranden.

In de buurt van het museum ligt het parlementsgebouw. Daar was een sessie aan de gang en het parlement werd meteen ontruimd. Daar zouden er geen slachtoffers gevallen zijn.

Het Franse gerecht opent een onderzoek naar de aanslag. Dat is een standaardprocedure wanneer Franse staatsburgers gewond raken of gedood worden bij een aanslag of een ongeval.

Het paleis van Bardo

Het Bardo is één van de toeristische trekpleisters in Tunis. Het werd gebouwd in het begin van de 18e eeuw en is gelegen in een paleis van de vroegere "beys" of lokale heersers over Tunis.

In het museum is een grote collectie archeologische schatten bijeengebracht. Naast prehistorische, Carthaagse, Romeinse en islamitische kunst zijn vooral de erg grote mozaïekvloeren uit de Romeinse villa's bekend.

Dat het Bardo wordt aangevallen, kan er op wijzen dat het net de bedoeling was om toeristen te treffen en af te schrikken. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Tunesië. Het gaat dan vooral om strandtoerisme in Sousse en Monastir, maar ook om cultureel toerisme in steden zoals Carthago, Dougga en al-Djem en Qayrawan. Die laatste is voor veel moslims de derde heilige stad na Mekka en Medina.

Opnieuw moslimterreur in Tunis?

Tunesië was eind 2010 de "wieg van de Arabische Lente", het democratisch volksprotest in de Arabische wereld, waar intussen niemand nog over spreekt, na de bloedige chaos in Libië, Irak en Syrië.

In  Tunesië is men er echter wel in geslaagd om een democratisch model met echte verkiezingen op poten te zetten. Vreemd genoeg zijn niet de islamisten, maar de mensen uit de entourage van de vroegere dictator Ben Ali als overwinnaar uit de stembus gekomen.

Sinds de revolutie van 2010 is ook moslimterrorisme opnieuw opgedoken in Tunesië. Vooral langs de grens met Algerijë is er de voorbije jaren gevochten tussen het leger en aanhangers van Al Qaeda, maar elders in Tunesië waren er ook aanslagen op leger en politie. Er zouden ook meer dan 2.000 Tunesiërs naar Syrië zijn getrokken om zich aan te sluiten bij terreurgroepen zoals IS of al-Nusrat.