Netanyahu wint verrassend van links

De rechtse Likoed-partij van aftredend premier Benjamin Netanyahu heeft de parlementsverkiezingen in Israël gewonnen. Netanyahu's conservatieve Likoed-blok komt uit op 30 zetels, uitdager Isaac Herzog van de centrumlinkse Zionistische Unie strandt op 24 zetels. De Arabische eenheidslijst kaapt 14 zetels weg, goed voor een derde plaats. Netanyahu (65) lijkt dus op weg naar een nieuwe, vierde ambtstermijn als premier.
Benjamin Netanyahu eiste vannacht al de overwinning op.

In het Israëlische parlement, de Knesset, zijn er in totaal 120 zetels te verdelen. Netanyahu doet het veel beter dan wat de peilingen hadden aangegeven, daarin lag hij steevast op achterstand. Wat een mogelijke nederlaag leek te gaan worden, werd in werkelijkheid een klinkende overwinning. De verkiezingen werden algemeen gezien als een referendum voor of tegen Netanyahu - die de voorbije 6 jaar in het zadel zat als premier. Dat referendum heeft hij dus glansrijk gewonnen.

Er was nochtans veel kritiek gerezen op Netanyahu, die volgens tegenstanders te veel focust op het veiligheidsbeleid en het buitenland, maar binnenlandse problemen en noden negeert. Zo is de huizenmarkt voor veel Israëli's bijzonder duur tot onbetaalbaar geworden, en is de koopkracht van de middenklasse fel gedaald.

In percentages zouden Likoed en Netanyahu - met zo goed als alle stemmen geteld - 23,3 procent halen, tegenover 18,7 procent voor de linkse Zionistische Unie. De Arabische eenheidslijst volgt als derde met 11 procent.

Netanyahu lijkt dus op weg naar een derde opeenvolgende termijn, zijn vierde in totaal nadat hij tussen 1996 en 1999 ook al eens premier van Israël was.

Uitslagen (kleine wijzigingen mogelijk):

  • Likoed: 30 zetels
  • Zionistische Unie: 24
  • Arabische eenheidslijst: 14
  • Yesh Atid: 11
  • Kulanu: 10
  • Het Joodse Huis: 8
  • Shas: 7
  • Yisrael Beitenu: 6
  • Thora Judaism: 6
  • Meretz: 4

 

Netanyahu verrast twee keer

Gisterenavond waren er al berichten over feestvierende Likoed-stemmers en een ontgoochelde stemming bij links. Netanyahu had vannacht al de overwinning opgeëist tijdens een meeting in Tel Aviv. "Tegen de voorspellingen in hebben we een grote overwinning geboekt", orakelde Netanyahu.

"Alles is open", probeerde op het hetzelfde moment zijn grote rivaal Herzog, wat verder in Tel Aviv, er nog de moed in te houden. "Ik doe er alles aan om een sociale regering tot stand te brengen in Israël."

De opkomst lag met bijna 4 miljoen stemmers rond de 72 procent, wat hoger is dan bij de vorige verkiezingen. Die vonden nog maar 2 jaar geleden plaats, in maart 2013. Een normale termijn duurt 4 jaar in Israël, maar regeringen doen die zelden uit.

Het was Netanyahu die een gok had genomen door te gaan voor vervroegde verkiezingen om het gekibbel te stoppen. Wat dus eerst op een mislukte gok leek uit te draaien, is nu een triomf geworden. Niet alleen trok Netanyahu verrassend het laken naar zich toe, hij won ook nog eens met een onverwacht ruime marge.