Nieuwe verdachte kasteelmoord is neef schutter

Franciscus R.L. (37) uit het Nederlandse Tilburg. Dat is de tweede man wiens DNA matcht met genetisch materiaal in de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens (34) uit Wingene. Hij was al een maand geleden opgepakt in Nederland, en nu is ook duidelijk om wie het gaat. Hij is de neef van Ronny Van Bommel, de eerste uitvoerder van de moord die inmiddels overleden is.

L. werd een maand geleden aangehouden op vraag van het Brugse gerecht en opgesloten in de gevangenis van Amsterdam. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hij op 31 januari 2012 zijn oom Ronny Van Bommel - een figuur uit de Eindhovense onderwereld - hielp bij de kasteelmoord.

L. weigert nu elke medewerking met de speurders, maar omdat hij nog voor een frauduleuze verkeerszaak moest voorkomen in Nederland, werd hij onderworpen aan een gedwongen DNA-staalname.

L. verzet zich tegen zijn uitlevering. De Amsterdamse rechtbank behandelt zijn zaak op 27 maart. Een uitspraak en de eventuele uitlevering worden ten vroegste op 10 april verwacht. Het Brugse parket maakt zich sterk dat de identificatie en arrestatie van L. een echte doorbraak zal betekenen in het onderzoek naar de kasteelmoord.

In het dossier vroeg het parket al de verwijzing van André Gyselbrecht - de schoonvader van de vermoorde Stijn Saelens, diens zoon Peter en Pierre Serry, een notoire crimineel die de moord wellicht organiseerde.