Opel sluit zijn fabriek in Rusland

De Amerikaanse autogigant General Motors gaat zich grotendeels terugtrekken uit de Russische markt. De Duitse dochter Opel zal haar fabriek in Sint-Petersburg sluiten. Oorzaak is de terugvallende verkoop in Rusland.

In februari was de verkoop van het merk Chevrolet met 74% op jaarbasis gedaald en dat van Opel zelfs met 86%. Die dalende verkopen hebben moederconcern General Motors dan ook tot drastisch optreden aangezet.

Zo zal Opel de fabriek in de havenstad Sint-Petersburg tegen het midden van het jaar sluiten. Daardoor zouden meer dan duizend mensen hun baan verliezen. Het voorbije jaar waren er al banen gesneuveld in de fabriek. Het Duitse merk zal zich volledig terugtrekken uit de Russische markt.

Dat geldt ook voor het Amerikaanse zusterbedrijf Chevrolet, dat enkel nog de sportwagen Corvette en het SUV-model Tahoe zal verkopen. Chevrolet zal de andere modellen niet langer aanbieden in Rusland. GM trekt zich overigens ook terug uit de joint venture met de Russische tegenhanger GAZ. Dat slaat op de productie van Chevrolets in de fabriek in de Zuid-Russische stad Tolyatti bij Stavropol.

De terugval in de verkoop heeft wellicht te maken met de antiwesterse stemming in Rusland, maar vooral ook met de financiële crisis in het land die deels het gevolg is van de kapitaalvlucht en de westerse sancties wegens de inmenging in de burgeroorlog in buurland Oekraïne. Door de koersval van de roebel zijn veel ingevoerde onderdelen erg duur geworden en moest GM de prijzen voor zijn auto's -ook die in Rusland geproduceerd worden- fors optrekken.