Regeringspartijen CD&V en N-VA (opnieuw) in de clinch

Regeringspartijen CD&V en N-VA zijn in het Vlaams Parlement opnieuw in de clinch gegaan. Aanleiding voor de aanvaring was dit keer de zaak van het Antwerpse meisje met psychische problemen dat de nacht moest doorbrengen in de cel.

Enkele dagen geleden heeft een 17-jarig meisje, dat in behandeling was in de kinder- en jeugdpsychiatrie, noodgedwongen een nacht doorgebracht in een politiecel. Ze is gisteren vervroegd opgevangen in de zogenoemde "time-out" om uit te rusten. Normaal zou ze daar pas vandaag opgevangen worden, maar na de escalatie van haar situatie afgelopen weekend en de opvang in de politiecel, is de "time-out" vervroegd.

Zowel de meerderheid als de oppositie in het Vlaams Parlement zijn verontwaardigd over de situatie van het meisje, maar het is vooral het gekibbel tussen CD&V en N-VA dat opvalt. Hoewel Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) verwijst naar overleg met zijn federale collega Maggie De Block (Open VLD), is dat duidelijk onvoldoende voor coalitiepartner N-VA. "Ik wil een concrete resultaatsverbintenis, want de nood is bijzonder chronisch", zei N-VA'er Björn Anseeuw. "U moet daar werk van maken en u engageren."

Vandeurzen kaatst de bal terug: "Ik vind het heel eigenaardig dat ik geen concreet engagement verweten wordt", klinkt het terwijl hij verwijst naar zo'n 2 miljoen euro bijkomende middelen die ervoor worden uitgetrokken. "We zullen de capaciteit in de gemeenschapscentra uitbreiden en onze crisismeldpunten versterken. Dat zijn toch heel concrete voorstellen?"

Zijn partijgenote Vera Jans maakt van de gelegenheid gebruikt om een sneer uit te delen aan de N-VA. "Ik kijk uit naar de begrotingscontrole waar we duidelijk met de N-VA een partner hebben om naast de hardwerkende Vlaming ook de zwakke Vlaming te steunen", zegt ze. Anseeuw verwijt daarop CD&V dat ze een partijpolitiek spel willen maken van een "enorm complex dossier".

"Geen geld is geen excuus"

Ook op de oppositiebanken veroorzaakt de zaak heel wat beroering. Groen vindt het niet kunnen dat we van crisis naar crisis gaan. "Geen geld is geen excuus in dit dossier", zegt Elke Van den Brandt (Groen). "Ik roep u op om niet nog meer te besparen op de kap van deze kinderen." Ze krijgt bijval van haar socialistische collega Freya Van den Bossche: "Zorg ervoor dat de bedden die er al zijn, voorzien worden van personeel", zegt ze.