Rusland sluit "integratieverdrag" met Zuid-Ossetië

In Rusland heeft president Vladimir Poetin een verdrag ondertekend met de Georgische opstandige deelrepubliek Zuid-Ossetië. Daardoor wordt dat gebied zo goed als geïntegreerd in Rusland. Vorig jaar was een gelijkaardig verdrag gesloten met Abchazië, een andere opstandige deelstaat in Georgië.

Net vandaag werd in Rusland de aanhechting van het Oekraïense schiereiland Krim een jaar geleden met feestelijkheden gevierd. Duizenden aanhangers van president Poetin waren nabij het Kremlin op straat gekomen en zwaaiden met vlaggen.

In de marge van die feestelijkheden ondertekende president Poetin dan het bewuste verdrag met Leonid Tibilov, de leider van de Zuid-Ossetische separatisten en net als Poetin een voormalig officier van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Volgens het verdrag worden de militaire en politie-eenheden, de grenswachten en de economie van Zuid-Ossetië zo goed als volledig geïntegreerd in Rusland. Er komt ook een douane-unie tussen beiden. Inwoners van Zuid-Ossetië zullen gemakkelijk de Russische nationaliteit kunnen krijgen.

Vorig jaar heeft Rusland al een gelijkaardig verdrag gesloten met Abchazië. Ook dat is een opstandige Georgische deelrepubliek in de Kaukasus en is bovendien gelegen aan de Zwarte Zee.

Herinnert u zich de oorlog van 2008?

Het conflict in beide gebieden begon na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 toen Georgië zich onafhankelijk verklaarde. Kort daarop braken in drie autonome deelrepublieken van Georgië, met name Abchazië, Adzjarië en Zuid-Ossetië opstanden uit, die al snel de steun van Rusland kregen.

Die gebieden scheurden zich de facto af en verklaarden zichzelf onafhankelijk. In 2004 werd Adzjarië met behoud van autonomie opnieuw geïntegreerd in Georgië. In 2008 probeerden Georgische troepen Zuid-Ossetië te heroveren, maar dat mislukte door een Russische militaire interventie die meteen een deel van Georgië verwoeste.

Sindsdien blijven Abchazië en Zuid-Ossetië buiten de controle van Georgië, maar binnen die van Rusland dat hen officieel erkent als "onafhankelijke staten". Met de huidige verdragen lijkt Moskou die gebieden tenminste op het terrein te integreren in de Russische Federatie.

AP2009

Westen erkent verdrag met Zuid-Ossetië niet

Georgië heeft het verdrag tussen Rusland en Zuid-Ossetië afgewezen als "een bewuste provocatie" die bedoeld is om de onderhandelingen in Genève over een diplomatieke oplossing voor de crisis in de Kaukasus te doen mislukken.

Het Westen keurt het nieuwe verdrag tussen Rusland en Zuid-Ossetië overigens af. Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg wordt de regionale veiligheid in de Kaukasus ondergraven door een dergelijk verdrag.

Dat is ook de mening van EU-topdiplomate Federica Mogherini. Zij zegt dat de EU het verdrag met Zuid-Ossetië niet zal erkennen.

Ook de reactie van de Verenigde Staten ligt in dezelfde lijn. "De bezette regio's Zuid-Ossetië en Abchazië zijn integraal deel van Georgië. We blijven hameren op de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van het land", klinkt het.