Vakbondsactie in Brussel-Zuid veroorzaakt weinig hinder

Een honderdtal leden van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft vanmiddag actiegevoerd in het treinstation Brussel-Zuid. Volgens de NMBS heeft de actie weinig hinder veroorzaakt.
BELGA/VERGULT
(archieffoto)

Het ASTB, dat zowat een derde van de 3.800 machinisten vertegenwoordigt, had alle treinbestuurders die vrij waren opgeroepen deel te nemen aan een "sitting station" op spoor 13 van Brussel-Zuid.

Het was de bedoeling tussen 13 en 16 uur het spoor zes keer gedurende tien minuten te blokkeren. Op die manier wilde de vakbond zijn ongenoegen uiten over het ingewikkelde premiesysteem voor machinisten.

"We laten de internationale treinen en die richting Brussels Airport passeren. Treinen voor het binnenlands spoorverkeer worden wel opgehouden", zo liet Arthur Mercier van het ASBT weten.

"Beperkte effecten op de avondspits"

Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols veroorzaakte de actie geen al te grote hinder. "Er zijn enkele treinen gedurende enkele minuten geblokkeerd, maar de vertragingen bleven beperkt tot maximaal 5 à 10 minuten", zegt hij. "Omdat de actie enkel tijdens de daluren plaatsvond, vermoeden we bovendien dat er slechts beperkte effecten op de avondspits zullen zijn."

Het ASTB diende twee weken geleden ook al een aanzegging in voor een 48-urenstaking die dinsdag 31 maart om 3 uur 's nachts zou starten en tot donderdag 2 april zou duren.