Vlaamse welzijnssector voert vrijdag actie in Brussel

Verschillende vakbonden en organisaties uit de welzijnssector protesteren tegen de besparingen op welzijn door de Vlaamse overheid. Die leiden tot zware problemen, klinkt het. Op 20 maart voeren ze daarom actie in Brussel.

"De Vlaamse regering maakte zich sterk dat er dit jaar 65 miljoen euro in welzijn zou worden geïnvesteerd. Maar tegelijkertijd wordt dit jaar wel liefst 247 miljoen euro bezuinigd. Zo kom je finaal helemaal niet aan een investering maar aan een nettobesparing van 182 miljoen euro", klinkt het in een gezamenlijk persbericht. "Wie kwaliteitsvol wil antwoorden op alle welzijnsnoden voor alle burgers moet ook consequente keuzes maken. Dat wil zeggen: investeren, in plaats van drastisch te besparen."

De gevolgen van die besparingen zijn al te merken, zegt Fatiha Dahmani, vakbondsverantwoordelijke bij de LBC-NVK. "We merken dat organisaties mensen meer gaan factureren en dat ze bepaalde diensten soms niet meer kunnen aanbieden. Daarnaast wordt er vaak bespaard op personeel."

Begrotingscontrole

De Vlaamse welzijnssector maakt zich dan ook zorgen over de komende begrotingscontrole en stelt dat het onverantwoord zou zijn om nog meer besparingen op te leggen. Om die boodschap kracht bij te zetten, voeren de vakbonden nu vrijdag om 11 uur actie aan het kabinet van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in Brussel. "We verwachten een 800-tal deelnemers", zegt Dahmani.

Maxime Anciaux - All rights reserved