Weyts: "Als het aan mij ligt, blijft BOB-campagne behouden"

"Als het aan mij ligt, blijft de BOB-campagne behouden", dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement. Afgelopen weekend was er opschudding ontstaan, omdat er toen onduidelijkheid was over het voortbestaan van de welbekende sensibiliseringsactie.

Opschudding alom afgelopen weekend toen bekend werd gemaakt dat er mogelijk in Vlaanderen geen vervolg komt van de succesvolle BOB-campagne tegen dronken rijden. Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen immers bevoegd voor de sensibiliseringscampagnes en niet meer de federale regering. Bevoegd minister Weyts liet al snel weten dat er een openbare aanbesteding komt voor de sensibiliseringscampagne.

Het is dan ook zeer de vraag of de succesvolle BOB-campagne van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in Vlaanderen kan blijven bestaan, want wat zou er gebeuren mocht niet het BIVV als beste uit die aanbesteding komen? "We moeten de wet op de overheidsopdrachten volgen", zegt Weyts daarover in het Vlaams Parlement. "Als het BIVV niet als beste uit de aanbesteding komt, dan gaan we het gebruiksrecht vragen om het BOB-concept te kunnen blijven gebruiken. Als het aan mij ligt, blijft de BOB-campagne behouden."

Eerder hadden ook al het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - elk bevoegd voor verkeersveiligheid op hun grondgebied -, ook al laten weten om hoe dan ook met het BOB-concept te blijven werken. De formule met de welbekende sleutelhangers is zo bekend, dat die ook in het buitenland navolging kreeg.

Minister Weyts laat intussen ook weten dat er dit jaar 5 grote golven van sensibiliseringscampagnes gepland zijn rond vier grote thema's: alcohol, overdreven snelheid, gsm'en achter het stuur en het dragen van de gordel.

Bij het BIVV wensen ze voorlopig niet te reageren op de uitlatingen van de minister.