Wie zit achter de aanslag in Tunis?

Wie is verantwoordelijk voor de bloedige aanslag op het Bardo-museum in de Tunesische hoofdstad Tunis? En wat is het motief? Vragen die voorlopig onbeantwoord blijven. Verschillende hypotheses worden intussen opgeworpen. Een overzicht.

De balans na de aanval op het Bardo-museum in Tunis is triest: ruim 20 doden en tientallen gewonden. Wie is verantwoordelijk voor dit bloedvergieten? En wat is het motief?

"In Tunesië is de Arabische Lente destijds begonnen", zegt VRT-oorlogsjournalist Rudi Vranckx in "Het Journaal". "Het was bovendien een gidsland dat als enige een sprankeltje hoop op stabiliteit bood. Dit maakt Tunesië tot een doorn in het oog van extremisten. Officieel wordt het aantal extremistische strijders dat in Irak en Libië is gaan vechten op 2.000 à 3.000 geraamd. Zitten teruggekeerde strijders achter deze aanslag? De kiemen van extremisme zijn in elk geval aanwezig."

"Sommigen zeggen dat de aanslag het werk is van Ansar al-Sharia, een terreurgroep die al langer in Tunesië actief is. Anderen gokken op Al Qaeda, dat met terreurgroep IS in een opbod zit verwikkeld om terreuraanslagen te plegen. Feit is dat men ook Tunesië wil destabiliseren, na Egypte en Libië."

Nieuwe terrorismewet

De Belgische-Tunesische politicoloog Sami Zemni ziet nog een andere mogelijkheid. "Ik heb informatie ontvangen dat de aanslag mogelijk tegen het nabijgelegen parlement was gericht", zegt hij in "Terzake". "Daar werd vandaag juist het debat geopend over een nieuwe terrorismewet, onder meer om Syriëstrijders beter te kunnen opvolgen. De top van het leger en de veiligheidsdiensten zou daarbij aanwezig zijn geweest. Het is niet ondenkbaar dat zij het eigenlijke doelwit waren."

"Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen twee namen van daders bekendgemaakt. Het zou gaan om twee Tunesiërs: één man uit het binnenland en een andere uit een verarmde wijk van Tunis."

"Gaat het om IS?"

"Twee of drie daders zouden nog steeds voortvluchtig zijn", zegt freelancejournalist Thessa Lageman vanuit Tunis. "Volgens de uitbater van de souvenirwinkel van het museum was één van hen een vrouw. Welke groepering hierachter zit, is nog niet duidelijk. Gaat het om IS? De lokale terreurgroep Ansar al-Sharia? Die laatste heeft in het verleden al vaker aanslagen gepleegd, zij het op militaire doelwitten."