Zware rellen rond hoofdkwartier van ECB in Frankfurt

In de Duitse stad Frankfurt is het tot zware rellen gekomen rond de nieuwe hoofdzetel van de Europese Centrale Bank. Linkse betogers wilden de inhuldiging van het gebouw verhinderen. Er zijn nu al 500 relschoppers opgepakt.

Al voor de opening om elf uur vanochtend waren duizenden betogers op straat gekomen in Frankfurt. De manifestatie was georganiseerd door onder meer de vakbonden, de extreemlinkse partij Die Linke en andere groepen.

De manifestatie begon vreedzaam, maar al vrij snel werden er in de buurt van de oude opera stenen gegooid naar de politie en naar het nieuwe ECB-hoofdkantoor. In de buurt zijn ook tientallen politieauto's en private wagens in brand gestoken.

Enkele manifestanten klommen op de muren van het ECB-gebouw, maar over het algemeen kon de politie de betogers op afstand houden. Wel zijn er volgens de politie 80 agenten gewond geraakt. Er zouden ook al meer dan 500 relschoppers opgepakt zijn.

De betogers onder de naam "Blockupy" wilden het ECB-kantoor afsluiten, maar dat is niet gelukt. Binnenin ging de openingsceremonie door zoals gepland met een toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi. 

De Duitse politieke partijen reageren afkeurend op het geweld in Frankfurt. De christendemocratische CDU -de partij van bondskanselier Angela Merkel- spreekt over "linke Chaoten" en eist dat de vakbonden en de organisatoren van de betoging zich uitspreken tegen het vandalisme. Ook de sociaaldemocratische SPD, die mee in de regering zit, veroordeelt het geweld.

Wie zijn de manifestanten?

Tot de betoging van vandaag was opgeroepen door "Blockupy", een netwerk van allerlei linkse organisaties in Duitsland en een klein beetje ook daarbuiten.

Onder meer de bediendenvakbond Verdi (de tweede in Duitsland), de antikapitalistische groep Attac, enkele kleinere extreemlinkse groepjes en de Griekse regeringspartij Syriza hebben zich bij dat netwerk aangesloten. Eén van de belangrijke leden is de Duitse extreemlinkse partij "die Linke", de opvolger van de vroegere SED, de partij die aan de macht was in de communistische DDR (1949-1989).

Blockupy heeft zich de voorbije jaren met protestacties verzet tegen het financiële systeem en vooral de besparingen die de Europese Unie en de ECB opleggen aan schuldenlanden in Zuid-Europa. Dat heeft volgens Blockupy enkel tot nog meer armoede geleid.

De concrete aanleiding voor de rellen van vandaag is het nieuwe hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Dat gebouw, de "Grossmarkthalle", is 185 meter hoog en heeft 1,3 miljard euro gekost. Een overbodige uitgave, vinden de betogers.

AFP
AFP
AFP