"Dacht nog 8 jaar te moeten werken en nu zijn dat er 18"

Zo'n vijfduizend manifestanten van de drie overheidsvakbonden hebben op het Muntplein in Brussel geprotesteerd tegen de besparings- en pensioenmaatregelen van de federale en Vlaamse regering. "Wij voelen de besparing enorm", klinkt het.

Het Muntplein, in hartje Brussel, kleurde vanmorgen groen, rood en blauw. Enkele duizenden vakbondsleden kwamen er hun ongenoegen spuien over de maatregelen die de regering-Michel op federaal niveau en de regering-Bourgeois in Vlaanderen hebben getroffen. Vooral de besparings- en pensioenmaatregelen zijn veel betogers een doorn in het oog.

"Wij voelen de besparing enorm", vertelt een van de manifestanten. "Iemand die met pensioen gaat of langdurig zieken worden niet vervangen, waardoor de werkdruk stijgt en mensen vlugger een burn-out krijgen", zegt een van de manifestanten. "Het is een vicieuze cirkel", klinkt het.

Sommigen hebben een persoonlijke reden om te betogen, zoals deze leerkracht: "Ik dacht nog 8 jaar in het onderwijs te moeten werken, maar nu zijn dat er ineens 18", zegt hij. "Zoiets komt hard aan."

Vakbonden vragen overleg

De besparingen in de openbare sector gebeuren blind volgens het vakbondsfront en er is geen enkel overleg rond de pensioenhervormingen. "Ze zijn nu zes maanden bezig en ze hebben nog niets concreet. Het wordt tijd dat wij gehoord worden", zegt Chris Reniers van het socialistische ACOD.

Wat Reniers tegen de borst stoot, is dat de regering kleine beslissingen neemt omtrent de pensioenen, die allen een negatieve impact hebben. "Voer een globaal debat binnen de Nationale Pensioenconferentie." Maar het mag niet enkel bij praten blijven. "Wij willen geen overleg, zonder resultaat."

Dat de regering de vakbonden niet hoort, is een grote ergernis. "De regering doet koppig voort met de besparingsplannen, terwijl er eigenlijk een verantwoord sociaal overleg moet gebeuren", zegt Luc Hamelinck van ACV. "De regering blijft maar naar de cijfers kijken, maar niet naar de gevolgen voor de mensen."

Henk Herman van VSOA vindt dat de militanten weer een belangrijk signaal gegeven hebben. "Het is meer dan genoeg met de brute besparingen. Deze regering heeft geen visie en geen toekomstplan."