"Enkel nog rugoperatie als het echt nodig is"

De ziekteverzekering wil rugoperaties goedkoper maken door alleen nog te opereren als het echt nodig is. Het aantal rugoperaties in België is in tien jaar tijd immers spectaculair gestegen: met 40 procent.

Patiënten met chronische rugproblemen hebben vooral baat bij kinesitherapie, rugschool of pijnbestrijding. Maar ze ondergaan te snel een operatie, zegt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds en ze zijn vaak niet beter af. "De patiënt ondergaat vaak een operatie, moet een revalidatie doorstaan en achteraf blijkt dat er geen verbetering optreedt."

Om die onnodige operaties uit te bannen, moet binnenkort moet een team van verschillende specialisten oordelen of een rugoperatie nodig is. Naast chirurgen zullen ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten en pijnspecialisten meebeslissen in dat multidisciplinaire team.

Als uiteindelijk een rugoperatie toch nodig blijkt, zullen patiënten wel veel minder dan nu zelf moeten betalen. "Wij gaan ervan uit dat mensen die een rugoperatie ondergaan, beter terugbetaald moeten worden. Het geld dat we uitsparen door onnodige operaties niet meer uit te voeren, kunnen we beter besteden." Dat geld zal vooral gebruikt worden om allerlei materiaal dat wordt ingeplant om de wervelkolom te verstevigen tot een zevende van de huidige kostprijs terug te brengen.