"Grootste kans om eclips te zien in oosten van het land"

Kunnen we morgenochtend de eclips bekijken of gooien de wolken roet in het eten? Dat is de hamvraag op dit moment. "Het wordt een dubbeltje op zijn kant", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. In het oosten van het land is er de grootste kans om de zon te zien.
Archieffoto

Morgenochtend om 9.28 uur begint het zeldzame fenomeen, maar net zoals de de voorbije dagen zal het 's ochtends mistig en bewolkt zijn. In de loop van de dag komen er opklaringen, vertelt Frank Deboosere, maar de vraag is of die op tijd komen voor wie de eclips wil zien.

"We kunnen niet op het uur zeggen wanneer het zal opklaren", zegt Deboosere. "Het is een dubbeltje op zijn kant. We kunnen enkel afwachten." Opklaringen vinden lokaal plaats, dus het zal ook een kwestie zijn van een beetje geluk hebben.

De beste kans heb je in het oosten van het land. "Daar zullen nevel en mist vrij snel verdwijnen en gaan ze zeker de zon te zien krijgen. In het westen van het land kunnen de lage wolken echt wel heel lang roet in het eten gooien", zegt Deboosere.

De VRT-weerman wijst erop dat het fenomeen in totaal 2 uur en 3 kwartier duurt. "Dat geeft voldoende kans op een opklaring." Ook als er aanvankelijk niets te zien is, loont het dus de moeite om even geduld te hebben.