Alternerend rijden en gratis openbaar vervoer in Parijs tegen luchtvervuiling

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft de Franse overheid gevraagd om vanaf morgen het alternerend rijden in te voeren en het openbaar vervoer tijdelijk gratis te maken. Ze deed dat omdat Parijs weer geplaagd wordt door aanhoudende smog.

Ile-de-France, de regio rond Parijs, heeft al sinds het begin van de week te kampen met een te hoge hoeveelheid fijn stof in de lucht. Vanaf morgen komen er dan ook verschillende maatregelen om de luchtvervuiling tegen te gaan.

Zo wordt alternerend rijden ingevoerd, wordt zwaar verkeer omgeleid en zal het openbaar vervoer gratis zijn. "Ik roep alle inwoners uit Ile-de-France op om het openbaar vervoer te nemen, schone vervoersmiddelen te gebruiken of te carpoolen", zegt de Parijse burgemeester Hidalgo.

Het is de eerste keer sinds 17 maart 2014 dat alternerend rijden ingevoerd wordt in de Franse hoofdstad. Toen was het de eerste keer sinds 1997 dat de maatregel gebruikt werd. Het systeem houdt in dat op oneven dagen enkel auto's met een oneven nummerplaat in het verkeer toegelaten worden en op even dagen alleen even nummerplaten.

Groot-Brittannië

Ook verschillende delen van Groot-Brittannië kregen met een smogwolk te kampen. Dat meldt het Britse ministerie van Milieu. "Door een combinatie van de wind die de luchtvervuiling met zich meevoert vanaf het Europese continent en de vervuiling die zich lokaal vormt, zijn er hoge waarden aan fijn stof in het Verenigd Koninkrijk gemeten", klinkt het. Die waarden zouden in de loop van de dag geleidelijk aan zakken. De smog teistert vooral Londen, waar het smogalarm voor het eerst sinds januari het alarmpeil heeft bereikt.