Argentijnse minister vindt ei van Columbus tegen stakingsgolf

Minister van Onderwijs zijn in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is een hondenstiel. De functie wil nog al eens snel van uitvoerder veranderen en stakingen bij de leerkrachten waren er tot voor kort schering en inslag. Tot Esteban Bullrich minister werd en het ei van Columbus vond: zijn gsm-nummer ter beschikking stellen van zowat elke leerkracht in de stad.
AP2014
Archieffoto: onderwijsbetoging in Buenos Aires.

Esteban Bullrich is als een van de ministers van Onderwijs verantwoordelijk voor de scholen in de hoofdstad. Bullrich kreeg die job enkele jaren geleden in moeilijke tijden: hij was de derde minister van Onderwijs in Buenos Aires in twaalf dagen tijd en geregeld vond er een staking onder de leerkrachten plaats. Bovendien zijn er ook zeventien verschillende leerkrachtenbonden waarmee de minister moet onderhandelen.

Bullrich was de impasse beu en besloot bij zijn aantreden een directe dialoog op te zetten. En veel directer kon die dialoog niet zijn, want de minister bezorgde zijn persoonlijke gsm-nummer aan de 1.200 scholen in de hoofdstad, zo schreef de BBC op haar website. Elke leerkracht die dat wilde, kon hem bellen om problemen te melden.

Met effect: de voorbije vier jaar was er geen enkele staking. Daarvoor was er meer dan één staking per maand, of zo'n veertien per jaar.

2 uur 's nachts

De minister kreeg in het begin een stortvloed aan telefoontjes, zo vertelde hij eerder deze week op het Global Education and Skills Forum. Telefoontjes over de lonen, schoolgebouwen, premies, enzovoort. Volgens Bullrich waren de leerkrachten die hem belden verrast en vervolgens ook minder kwaad toen ze merkten dat hijzelf opnam of hen even later terug belde.

Eén leerkracht belde de minister zelfs om 2 uur 's nachts op. De minister belde de man naar eigen zeggen om 2.15 uur terug en besprak de klacht van de leerkracht over een te late betaling van zijn loon.

Luisteren

De open dialoog van de minister is niet zonder gevolgen gebleven. "De relatie (tussen leerkrachten en politiek, nvdr.) is enorm verbeterd toen de mensen realiseerden dat iemand naar hen luisterde", zei Bullrich. "Mensen denken dat ik gek ben, maar de voordelen zijn enorm."

Na de stortvloed in het begin, krijgt de minister tegenwoordig zo'n 80 tot 100 telefoontjes per dag.

lees ook