De regering moet op zoek naar 1,2 miljard

De regering moet tijdens de begrotingscontrole 1,2 miljard euro zien te vinden. Dat heeft het monitoringcomité van topambtenaren berekend. Er is geen rekening gehouden met het geld dat sommige ministers extra vragen, onder meer voor justitie.
BELGA/ BOGAERTS

Hoofdoorzaak voor het dreigend gat in de begroting zijn tegenvallende cijfers in de sociale zekerheid. Er zijn daar minderinkomsten onder andere door de bevriezing van de lonen. Ook was oorspronkelijk uitgegaan van verkeerde pensioencijfers.

De rentelasten en de fiscale ontvangsten vallen dan weer mee. In het cijfer van 1,2 miljard is nog geen sprake van de extra middelen die de ministers vragen. Met de cijfers van het monitoringcomité kan de regering-Michel aan de begrotingscontrole beginnen. Tegen begin april moet de zoektocht naar geld rond zijn.

Het belooft geen gemakkelijke oefening te worden omdat de meerderheidspartijen niet op dezelfde koers zitten over waar het geld gevonden moet worden.