Drie relschoppers nationale betoging veroordeeld tot werkstraffen van 300 uur

Drie havenarbeiders die rel hadden geschopt tijdens de nationale betoging van 6 november 2014, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot werkstraffen van 300 uur. Als ze die niet uitvoeren, moeten ze twee jaar naar de gevangenis. Het Brusselse parket eiste ook celstraffen van 1 jaar tegen zes andere relschoppers van de nationale betoging, terwijl nog twee anderen hun proces uitgesteld zagen naar 21 mei.
Nicolas Maeterlinck

De twee eerste veroordeelde havenarbeiders hadden, net als een reeks van hun collega's die al terechtstonden, de politie bekogeld met stenen. De derde man was nog verder gegaan. Zo had hij niet alleen gegooid met de stokken en stenen die voorhanden waren maar met opzet kasseistenen losgewrikt om die naar de agenten te kunnen gooien. Bovendien had de man ook een politiemotor tegengehouden en omvergeduwd. Die motor werd later door andere relschoppers in brand gestoken.

De zes andere relschoppers die vandaag terechtstonden, hadden ook de politie bekogeld met stenen of stokken en één van hen zou de agenten zelfs te lijf gegaan zijn met een houten paal. Eén man ontkende staalhard, ook toen er op de zitting videobeelden getoond werden waarop hij herkenbaar in beeld kwam. Zijn proces wordt op 23 april verder gepleit.

Bij de andere vijf was er één die toegaf dat hij een fakkel naar de agenten had gegooid maar volgens zijn advocaat gebeurde dat nadat hij bespoten was met pepperspray, zodat hij niet meer wist in welke richting hij de fakkel weggooide. De andere vier gaven toe dat ze zich misdragen hadden, hoewel twee van hen argumenteerden dat ze enkel hadden gereageerd op het geweld dat de politie gebruikt zou hebben. Alle vijf kennen ze hun vonnis op 23 april.