Elke Sleurs beantwoordde nog geen enkele schriftelijke vraag

Elke Sleurs (N-VA) heeft in haar eerste vijf maanden als staatssecretaris nog geen enkele schriftelijke vraag beantwoord. Dat blijkt uit de laatste statistieken op de website van de Kamer. Op 9 maart was het antwoord op zowat drie kwart van de vragen aan haar adres daardoor al formeel "te laat". Op haar kabinet belooft men snel beterschap.

Ministers en staatssecretaris krijgen dagelijks heel wat vragen binnen vanuit het parlement. Het helpt de parlementsleden bij hun taak om de regering te controleren, al klinkt wel vaker de kritiek dat het hen louter om de kans op een nieuwtje voor de media te doen is. Hoe dan ook betekenen de vele vragen heel wat werk voor kabinetten en administraties.

Sinds de start van de federale regering in oktober, liepen veruit de meeste vragen binnen bij ministers Jacqueline Galant (mobiliteit, 272 vragen), Koen Geens (justitie, 247), Jan Jambon (binnenlandse zaken, 231) en Johan Van Overtveldt (financiën, 215). Geen van hen slaagde erin alle vragen tijdig te beantwoorden, maar allemaal hielden ze het aandeel laattijdige antwoorden wel onder een derde.

Net als de andere federale excellenties trouwens. Sommigen liepen zelfs nog geen enkele vertraging op, zoals onder anderen Alexander De Croo (73 vragen), Steven Vandeput (166) en premier Charles Michel (25).

Enkel staatssecretaris Elke Sleurs doet het opvallend minder goed. Volgens de laatste publicaties van de Kamer kreeg zij al 47 schriftelijke vragen, maar stuurde ze nog geen enkel antwoord uit. Voor 34 vragen (72%) is de vastgelegde termijn al verstreken.

"Klein kabinet met uiteenlopende bevoegdheden"

Op het kabinet-Sleurs wijt men de problemen aan de opstart van het kabinet. "We zijn een klein kabinet met uiteenlopende bevoegdheden", aldus haar woordvoerder. "We hebben prioriteit gegeven aan het schrijven van vijf beleidsnota's en vijf beleidsbrieven."

Sleurs belooft in elk geval beterschap. Volgens haar - recentere - cijfers staat de teller intussen op 56 binnengekomen vragen, waarvan er 35 formeel "te laat" zijn. Een reeks antwoorden ligt in elk geval al klaar en de achterstand zou volgende week ingelopen worden, luidt het nog.