Franse foie gras-producent vrijgesproken

Het Franse gerecht heeft foie gras-producent Ernest Soulard vrijgesproken. Het bedrijf werd voor de rechter gedaagd voor dierenmishandeling en wreedheid tegenover dieren door de dierenrechtenorganisatie L214.
© Christian Goupi - www.belgaimage.be

In oktober 2013 zette de organisatie een filmpje op haar website waarin ze de erbarmelijke omstandigheden aan de kaak stellen waarin de eenden vetgemest worden bij bedrijven die onder contract lagen bij Ernest Soulard. Op de beelden is te zien hoe de stervende eenden in aparte, kleine kooien opgesloten zitten zonder bewegingsruimte.

De video had als gevolg dat verschillende wereldberoemde chefs zoals de Fransman Joël Robuchon en de Brit Gordon Ramsay, besloten om hun overeenkomst met de foie gras-producent te verbreken. 

"Vervalste beelden"

Ernest Soulard maakte zich sterk dat de beelden vervalst waren. "Ik ben extreem tevreden. We hebben kunnen aantonen dat die beelden op het internet vervalst waren", zei CEO Roland Tonarelli. Hij voegde eraan toe dat zelfs als sommigen het niet eens zijn met de productiemethode, het vetmesten van de eenden niet illegaal is.

Volgens Hélène Thouy, advocaat van L214, waren de beelden wel degelijk echt. "Het is een teleurstellende uitspraak", zei ze. "Maar dit was maar een eerste stap in een lang proces om dierenleed en het vetmesten van eenden te bannen."

Productie van foie gras in Frankrijk legaal

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Duitsland, Denemarken en Finland, is de productie van foie gras in Frankrijk nog legaal. In 2011 besliste de Europese Unie dat de eenden daarbij wel niet meer in individuele kooien mogen gekweekt worden. Tegen eind 2015 moeten producenten zich hiernaar geschikt hebben.