Gent wil wereldrecord kussengevecht breken

Een groepje Gentenaars wil op 4 april een massaal kussengevecht houden in de Gentse binnenstad. Ze hopen zelfs het wereldrecord "kussenvechten" te breken. Daarvoor hebben ze meer dan 4.201 deelnemers nodig, een aantal dat ze volgens hun Facebook-oproep (de teller staat op meer dan 5.000) nu al halen. "Weer of geen weer, het kussengevecht gaat hoe dan ook door", zegt Thomas Van Den Bulcke, een van de organisatoren.

Het huidige wereldrecord werd vorig jaar gebroken in Brookings, in het Amerikaanse South Dakota. Daar namen toen 4.201 mensen deel aan een groot kussengevecht. "We wilden gewoon deelnemen aan de International Pillow Fight Day (internationale dag van het kussengevecht, nvdr.)", vertelt Van Den Bulcke. "Maar na 14 uur hadden al meer dan 1.500 mensen zich via Facebook opgegeven. We hebben toen beslist om officieus te gaan voor het wereldrecord. Al blijft het natuurlijk afwachten wat de echte opkomst is."

Iedereen mag deelnemen aan het kussengevecht. "Er is geen leeftijdsgrens, al moet je slag wel aangepast zijn aan je tegenstander. Het gaat vooral om plezier maken", zegt Van Den Bulcke nog. "We tolereren geen drankgebruik, alcohol kan wachten tot na het gevecht. En we laten ook geen plastic opblaaskussens toe."

Of de recordpoging zal slagen is afwachten, want niet enkel in Gent wordt op 4 april een massaal kussengevecht gehouden. Ook in 47 andere steden waaronder Amsterdam, Berlijn en New York is een kussengevecht gepland. Het is de 7e keer dat de internationale dag van het kussengevecht wordt georganiseerd. Een jaarlijks initiatief van de Urban Playground Movement, een groep internetactivisten die allerlei evenementen ondersteunt in binnensteden over de hele wereld.